Početna Gradske teme Preko Žeželja konačno peške, bez osvrtanja na probleme

Preko Žeželja konačno peške, bez osvrtanja na probleme

0

Preko novog Žeželjevog mosta danas su, iz Novog Sada u Petrovaradin, prvi peške prešli predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, potpredsednica Vlade Sebije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i šef Misije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici.

U susretu sa radnicima i predstavnicima izvođača na sredini novog mosta, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je rekao da su, prema izveštaju projektanta, u petak u popodnevnim satima, sa greškom od svega nekoliko milimetara, spojeni lukovi mosta sa bačke i sremske strane, te da je današnji prelazak preko njega simbolično označio da smo, kako je naglasio, svi zajedno – i oni koji su ga finansirali i oni koji su izvodili radove – uspešno ponovo premostili Dunav.

– Nećemo se osvrtati na probleme koji su pratili izgradnju mosta, gledaćemo u budućnost da završimo pristupne saobraćajnice i da se ukloni privremeni most, te da na proleće novi Žeželjev most bude u punoj funkciji – rekao je Mirović i dodao da će se tek onda, kada ovom železničkom trasom budu prolazili vozovi brzinom većom od 120 kilometara na sat i kada od Novog Sada do Beograda budemo putovali 40-tak minuta, u punoj meri shvatiti značaj ovog zajedničkog poduhvata.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović je rekla da neće govoriti o rokovima i novcu o čemu je toliko puta bilo reči, već je iznela da misli da Žeželjev most spaja jednu prošlost i ogroman prostor za lepu budućnost.

– Kada dođete na ovaj most, ne možete da se ne setite i 23. aprila 1999. godine kada je srušen i svih 78 dana bombardovanja koje je naša zemlja pretrpela. Na današnji dan, odnosno u petak, kada je most spojen, tog trenutka je prestalo bombardovanje Novosađanki i Novosađana. Posle 18 godina opet imamo most, koji će u februaru imati železničke pruge, mesec-dva posle toga i pristupne puteve – izjavila je Mihajlovićeva.

Ona je zatim dodala da je ovaj most veoma značajan za razvoj Srbije, jer je deo projekta modernizacije pruge Beograd-Budimpešta, kao i najvažnijeg svetskog globalnog projekta “Jedan pojas – jedan put”.

Ambasador Sem Fabrici rekao da Evropska unija podržava izgradnju ovog mosta još od projektantske faze i da je za ovaj projekat EU dala donaciju u iznosu od 34 miliona evra. Prema njegovim rečima, ovaj most je važan i za celokupnu Srbiju, jer je deo Koridora 10, jednog od glavnih saobraćajnih koridora u ovom delu Evrope i deo je nove transportne politike Srbije, u sklopu procesa pristupanja Srbije EU.

Mirović, Mihajlovićeva i Fabrici posebno su se zahvalili radnicima koji su u ovoj završnoj fazi gradnje mosta radili u više smena i podelili im simbolične poklone.

Izvor: 021
Foto: vojvodina.gov.rs