Početna Gradske teme PZP: Frušku goru zahvatila “zlatiborizacija”, svakodnevna devastacija vidljiva

PZP: Frušku goru zahvatila “zlatiborizacija”, svakodnevna devastacija vidljiva

0

Pokret za preokret (PZP) upozorava da je Fruška gora ozbiljno napadnuta masovnom divljom gradnjom, koja je već izmenila izgled ove planine.

Ovaj pokret traži da se hitno preduzmu mere koje bi to sprečile.

“Pogled iz Novog Sada, odnoso sa Petrovaradinske tvrđave, ali i iz Kamenice, Novog Sada i Veternika pruža sliku obronaka koja su bez ikakvog reda betonizirani. Čitava područja prekrivena šumom sada su opustošena, a na mestu šume i zelenila sada su ogromne zgrade, vile, betonske ograde i bazeni”, ističe se u saopštenju PZP.

Kako navode, Frušku goru je zahvatila “zlatiborizacija” i izvesno je da su “investitori, koji su po očito u sprezi sa vlašću i građevinskim inspekcijama, prepoznali ovu planinu kao prostor za realizaciju nedozvoljene gradnje”.

“Frušku goru čeka sudbina Zlatibora, iako je reč o nacionalnom parku i plućima Novog Sada i Vojvodine, imajući u vidu da je Vojvodina jedna od najnepošumljenijih delova Evrope. Za ovo je odgovorna gradska i pokrajinsksa vlast SNS-SPS-SVM i rukovodstvo Nacionalnog parka Fruška gora”, naglašava PZP.

Kako dodaju, svakodnevna devastacija Fruške gore je vidljiva, a poslednjih meseci niklo je više stotina objekata na potezu od Paragova prema Popovici i dalje prema Rakovcu i Beočinu. Novi objekti, ističu, vide se i na vrhovima Fruške gore.

“Osim divlje gradnje, zbog koje se seče šuma i uništava zelenilo i životinjski svet postaju vidljivi ‘rezultati’ komercijalne seče drveća koju sprovodi Nacionalni park Fruška gora. Ako se tome doda ilegalna seča šuume i seča od strane zakupaca šume koja je vraćena SPC, jasno je zbog čega su sve vidljivije goleti na samoj Fruškoj gori. Na delu je pravi ekocid jer se protiv zakona uništava šuma, kao i biljni i životinjski svet na toj planini”, ocenjuju.

Kako zaključuju, nije reč o malim vikendicama ili kućama, već o zgradama od nekoliko stotina i hiljada kvadratnih metara, sa izbetoniranim ogradama i prilazima. Zbog ovog pozivaju Tužilaštvo za organizovani kriminal i druge nadležne organe da hitno preduzmu sve iz svoje nadležnisti kako bi se sprečilo uništavanje preostalog dela Fruške gore i kako bi se podnele krivične prijave i kako bi odgovarali svi oni koji nelegalno grade, uz podršku vlasti, i seku šumu.

Izvor: 021.rs
Foto: 021.rs