Početna Gradske teme Radiće se analiza vožnje u kružnim tokovima u Novom Sadu

Radiće se analiza vožnje u kružnim tokovima u Novom Sadu

0

Kružnih tokova sve je više u Novom Sadu, a ne znaju svi u istima da voze.

Raskrsnica specifična poput kružnog toka zahteva mnogo oprezniju vožnju, a statistika pokazuje da se polovina svih udesa u svetu dogodi na raskrsnicama.

Zbog toga Gradska uprava za saobraćaj i puteve traži analizu bezbednosti u kružnim tokovima u Novom Sadu, a koja bi trebalo da posluži da se iste pažljivije projektuju i na odgovarajućim lokacijama.

Kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji gradske uprave, kružne raskrsnice su kanalisane raskrsnice kružnog oblika sa neprohodnim ili delimično prohodnim središnjim ostrvom i kružnim voznim tokom na koji se vežu tri ili više priključnih puteva u nivou, a u kojem se saobraćaj odvija u suprotnom smeru kazaljke na satu.

Koje su pogodnosti kružnog toka?

Kako je već navedeno, vozači moraju da budu dodatno oprezni kad voze kružnim tokovima, te da propuste one koji su već u kružnom toku. Ceo saobraćaj dolazi iz istog pravca i smiruje se tokom vožnje u kružnom toku (kad svi poštuju pravila).

“Da bi se na pravi način sagledali dosadašnji efekti i budući potencijali primene kružnih raskrsnica, neophodno je izvršiti analizu bezbednosti saobraćaja na kružnim raskrsnicama na području Grada Novog Sada”, navode u Gradskoj upravi.

Studija bi trebalo da pomogne u smanjenju broja udesa, podizanju svesti o kružnim tokovima, mapiranju koji problemi postoje u postojećim kružnim tokovima (analiza ponašanja učesnika u saobraćaju, analiza saobraćajnog okruženja, analiza elemenata puta i kružnih raskrsnica, definisanje tipičnih situacija koje povećaju rizik odvijanja saobraćaja) i kako može da se unapredi saobraćaj.

Biće analizirano kojom brzinom se vozači kreću u kružnom toku, kako dolazi do nezgoda i konflikata u kružnom toku, te koliko su isti bezbedni i dobro projektovani.

Stručnjaci koji budu radili studiju na raspolaganju imaju i Smart plan Novog Sada, koji se već bavi saobraćajem u gradu.

Tender je otvoren do 19. oktobra.

Izvor: 021
Foto: Pixabay