Početna Gradske teme Razlika između prosečne i realne srpske zarade je čak 20.000 dinara

Razlika između prosečne i realne srpske zarade je čak 20.000 dinara

0

Novosađani su još jedan mesec zaredom zarađivali ubedljivo najviše u odnosu na druga mesta u Vojvodini, a statistika pokazuje razliku od čak 20.000 dinara između prosečne i realne srpske plate.

Prosečna zarada u Vojvodini za april iznosila je 55.918 dinara neto, poslednji su zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku.

U Novom Sadu je prosečna plata 65.886 dinara bez poreza i doprinosa, a najmanje su zaradili zaposleni na teritoriji Bača – 44.555 dinara po zaposlenom, u proseku.

U javnim preduzećima su plate i dalje stabilno visoke u odnosu na privatni sektor. Prosečna plata u javnom državnom preduzeću je oko 100.000 dinara, koliko je i u državnoj administraciji, a zdravstveni radnici uspeli su da, zahvaljujući pandemiji, dobiju povišice i upišu prosečnu zaradu od 93.524 dinara neto.

Time su se odvojili od proseka koji i dalje važi za prosvetare i zaposlene u sektoru kulture – 86.354 dinara.

Kao što svakog meseca napominjemo, ovo su podaci o prosečnoj plati u Srbiji. Oni su različiti u odnosu na iznos koji Republički zavod za statistiku takođe obračunava, a koji predstavlja iznos do kog zarađuje polovina zaposlenih u Srbiji. Taj iznos naziva se medijalna zarada i u aprilu je iznosila 44.129 dinara neto, što je mnogo realnije i bliže pravoj prosečnoj srpskoj plati.

Podsetimo, ovim statističkim pregledima obuhvaćeni su svi poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac sa obračunatim zaradama. Obuhvaćene su zarade kako zaposlenih u radnom odnosu, tako i mimo radnog odnosa (ugovori o privremeno-povremenim poslovima). Statistika ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi.

Poreska uprava ne raspolaže informacijom o tome da li je svaka zarada za koju je podneta poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima zaista i isplaćena, pa se novi podaci o prosečnim zaradama odnose na obračunate, a ne na isplaćene zarade.

Izvor: 021
Foto: Pixabay