Početna Gradske teme Rekonstrukcija biciklističkih staza u Futoškoj i na Futoškom putu u dve faze

Rekonstrukcija biciklističkih staza u Futoškoj i na Futoškom putu u dve faze

0

Početak rekonstrukcije biciklističkih i pešačkih staza u Futoškoj ulici i duž Futoškog puta očekuje se ove godine, a Grad Novi Sad trenutno čeka rezultate konkursa za sufinansiranje ovih višemilionskih radova.

Projekat za rekonstrukciju obostranih pešačkih i biciklističkih staza Futoške ulice i Futoškog puta već postoji, a sama rekonstrukcija radiće se fazno, objašnjavaju u Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije.

Grad je u budžetu izdvojio 61,5 miliona dinara za rekonstrukciju deonice od Hajduk Veljkove do Bulevara patrijarha Pavla, ali je vrednost celog posla 181,5 miliona dinara sa PDV. Ostatak novca trebalo bi da se obezbedi iz Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine, na konkursu. Inače, ova deonica duga je oko 9,5 kilometara i biće deo druge faze radova.

Prethodiće prva faza i takođe “udarna”, oštećena deonica od Bulevara oslobođenja do Hajduk Veljkove, u dužini od 4,2 kilometra, navode u Gradskoj upravi. Novac za sufinansiranje ovog projekta, vrednog 119 miliona dinara sa PDV, očekuje se od Ministarstva privrede.

Futoška ulica i Futoški put imaju neke od najoštećenijih biciklističkih staza u gradu. Problem prave stari platani duž cele ulice, čije korenje izdiže stazu, ali koji će, prema planovima nadležnih, biti sačuvani.

Protekle dve godine je, kažu u UGZI, urađeno nekoliko stvari po pitanju uređenja staza. U komunikaciji i na sugestiju Novosadske biciklističke inicijative, uklanjaju se ivičnjaci na spoju biciklističke staze i kolovoza, a saniraju se pojedine oštećene deonice.

Izvor: 021
Foto: Pixabay