Početna Gradske teme Novi Sad u međudržavnom sporazumu za izgradnju fabrike za preradu otpadnih voda

Novi Sad u međudržavnom sporazumu za izgradnju fabrike za preradu otpadnih voda

0

Za centralni prečistač otpadnih voda i 90 kilometara vodovodne i kanalizacione mreže u Novom Sadu biće obezbeđeno 140 miliona evra, saopštio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Kako je naveo, Novi Sad je ušao u međudržavni sporazum sa ino-finansijerima za izgradnju fabrike za preradu otpadnih voda i za 90km vodovodne i kanalizacione mreže.

Kako je rekao gradonačelnik prilikom posete novoizgrađenoj crpnoj stanici zajedno sa ministarkom za zaštitu životne sredine Irenom Vujović Grad je finansirao sa gotovo milijardu dinara kao najavu velikih komunalnih projekata koji se rade sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine i Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

“Nekoliko godina je trajala urbanistička rasprava gde će biti lokacija prečistača i određeno je da to bude u Petrovaradinu na lokaciji posle fabrike ‘Pobeda’. Grad ove godine kreće u pribavljanje kompletnog zemljišta, odnosno u otkup parcela koje još nisu naše. Sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine radićemo i projekat zalivnih sistema u dva parka Futoškom i Limanskom, ali i na delu Bulevara Evropa, od raskrnice sa Futoškim putem do kružne raskrsnice na Limanu. Ministarstvo učestvuje u tom poslu sa 90 miliona dinara, a Grad sa oko 30 miliona”, izjavio je Vučević.

Ministarka Irena Vujović ocenila je da je u prethodnih nekoliko godina u Novom Sadu “uočen problem sušenja stabala” i da je zato odlučeno da se sufinansiraju savremeni zalivni sistemi.

“Još jedan značajan poduhvat u Novom Sadu, na kojem radimo, jeste izrada projektne dokumentacije za regionalni centar za upravljanje otpadom, koji će obuhvatiti sedam opština”, izjavila je resorna ministarka.

Prema njenim rečima, Grad Novi Sad je ministarstvu prijavio i veći broj lokacija na kojima je potrebno uklanjanje divljih deponija. Na sastanku je dogovoreno da se, po obavljenom poslu pojača kontrola, kako jednom uklonjene deponije ne bi ponovo nastajale.

Izvor: 021
Foto: Grad Novi Sad