Početna Gradske teme Skupština Novog Sada ponovo o povećanju spratnosti

Skupština Novog Sada ponovo o povećanju spratnosti

0

Odbornici Skupštine grada će na sednici u utorak, 20. novembra, raspravljati o predlogu da se na tri lokacije u gradu dozvoli zidanje višespratnica, kao i o trošenju budžeta za prvih devet meseci ove godine.

Kako se navodi u izveštaju Uprave za finansije za period od 1. januara do 20. septembra, gradski budžet je napunjen skoro kako je i planirano, jer se u njega slilo 21,9 milijardi dinara ili 98,8 odsto predviđenog novca, ali je sa druge strane potrošnja bila ispod plana i iznosila je tek 62,1 odsto, odnosno 13,8 milijardi dinara.

U Upravi za finansije navode da je procenat realizacije zapravo viši, jer nisu svi obavljeni poslovi plaćeni zaključno sa 30. septembrom, a u toku je bila i realizacija investicija koje će biti plaćene po završetku radova.

Nastavljen je trend da se većina novca koristi za tekuću potrošnju, u ovom slučaju 76,2 odsto, a tek oko 22,6 odsto ide na kapitalna ulaganja. U izveštaju se navodi i da je Novom Sadu Ministarstvo finansija privremeno obustavilo isplatu pripadajućeg poreza na zarade i transferna sredstva u iznosu od 334,4 miliona dinara zbog neizmirenih obaveza u zakonskom roku.

Podsetimo da ovogodišnji budžet grada, zajedno sa suficitom od 6,6 milijardi dinara iz prethodnih godina, iznosi skoro 28 milijardi dinara.

Na dnevnom redu Skupštine naći će se i izmene tri plana kako bi se na isto toliko lokacija omogućilo ili podizanje spratnosti ili gradnja stambenih objekta.

Radi se o uglu Partizanske ulice i Sentandrejskog puta, gde se predviđa da, umesto samo poslovnog objekta, nikne stambeno-poslovni objekat do četiri sprata. Druga lokacija je ugao Bulevara kralja Petra i Rumenačke ulice gde bi se zidao stambeno-poslovni kompleks sa objektima od jednog do 12 spratova i po dva podzemna sprata za garaže. Treća lokacija je u Vojvode Mišića 6 gde je umesto dvospratnice sa potkrovljem planirana izgradnja četvorospratne stambene zgrade.

Pred odbornicima će se naći i plan dela Veternika oko ulice Nove 40, kojim se omogućava legalizacija objekata koji su tu sagrađeni.

Gradska skupština bi trebalo da donese odluku i o visini naknade za prinudno postavljene upravnike zgrada, što po stanu mesečno, zavisno od kategorije zgrade, iznosi od 220 do 308 dinara.

Pred odbornicima će biti i manje izmene odluke o javnom prevozu putnika koje se odnose na to da se predviđa da nadstrešnice na autobuskim stajalištima postavlja Gradska uprava za saobraćaj, da objekte za prodaju karata, novina i sličnog postavlja GSP, kao i da Skupština stajališta u međumesnom prevozu određuje nakon prethodno pribavljenog mišljenja Ministarstva.

Skupština grada treba da donese i Plan kvaliteta vazduha za period od 2017. do 2021. godine. Na osnovu samog imena dokumenta jasno je da ga Skupština donosi sa popriličnim zakašnjenjem, a u njemu se navode 24 mere koje treba da se preduzmu kako bi se smanjile emisije štetnih gasova i poboljšao kvalitet vazduha.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay