Početna Danas u gradu Novi Sad obeležava dan prevremeno rođenih beba

Novi Sad obeležava dan prevremeno rođenih beba

0

I ove godine, Udruženje “Mali div” se pridružuje aktivnostima kojima se obeležava 17. novembar, Svetski dan prevremeno rođene dece, koji se organizuje širom sveta, u cilju podizanja svesti u javnosti o problemu prevremenog rođenja. Obeležavanje će biti upriličeno na Trgu slobode od 11 do 13 časova uz puštanje balona. Most će ovom prilikom svetleti ljubičastom bojom u znak podrške.

Jedna od deset beba u svetu rodi se pre vremena, odnosno godišnje 15 miliona beba. U Srbiji ih se rodi više od 4000 ili 11 beba svakoga dana.

Prevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od godinu dana i drugi vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od pet godina. Svake godine, zbog prevremenog rođenja, u svetu umre milion beba. Prevremeno rođenom se smatra svaka beba rođena pre punih 37 nedelja trudnoće. Da bi preživele, prevremeno rođenim bebama neophodna je podrška brojnih aparata i visoko obrazovanih, iskusnih i obučenih medicinskih stručnjaka, saopšteno je iz Udruženja “Mali Div”.

Nakon rođenja, prevremeno rođene bebe se mogu suočiti sa čitavim nizom komplikacija uzrokovanih njihovom nezrelošću: otvoreni arterijski duktus može uzrokovati probleme sa srcem, nizak krvni pritisak, krvarenje u mozgu, retinopatiju povezanu sa prematuritetom, brojne infekcije, respiratorni distres sindrom, bronhopulmonarnu displaziju, nekrotizujući enterokolitis, zastoje u disanju, hidronefrozu, umbilikalnu i ingvinalnu herniju, hipotoniju i hipertoniju…

U zavisnosti od gestacijske nedelje u kojoj su rođena, procenat prevremeno rođene dece sa kasnijim dugoročnim zdravstvenim teškoćama kreće se od 30 do čak 60 odsto. Najčešći problemi povezani sa prevremenim rođenjem su: kašnjenje u razvoju, retinopatija povezana sa prevremenim rođenjem, problemi u socijalizaciji, organska oboljenja (sistema za varenje, srca, pluća, oštećenja sluha ili vida), mentalna retardacija, teškoće u učenju ili poremećaj pažnje, cerebralna paraliza.

Neposredno nakon rođenja, prevremeno rođena beba biva odvojena od majke, zbog neophodnosti posebnog lečenja i nege, koje je veoma komplikovano i najčešće zahteva intenzivnu negu. U tim okolnostima, roditelji prevremeno rođene dece izloženi su ogromnom stresu, osećaju nemoć, krivicu, anksioznost, strah.

Pored pomoći stručnjaka, dragocena im je i podrška drugih roditelja sa istim ili sličnim iskustvom. Iz tog razloga, osnovano je Udruženje roditelja prevremeno rođene dece Srbije “Mali div”, koje pruža podršku roditeljima prevremeno rođene dece, tokom njihovog, često i višemesečnog, boravka u bolnici i mesecima i godinama nakon otpusta iz bolnice. Ovo volontersko udruženje sve projekte realizuju uz konsultacije sa medicinskim stručnjacima.

I ove godine, Udruženje “Mali div” se pridružuje aktivnostima za obeležavanje 17. novembra, Svetskog dana prevremeno rođene dece, koje se organizuju širom sveta, radi podizanja svesti u javnosti o problemu prevremenog rođenja.

Izvor: RTV
Foto: Ilustracija/Pixabay