Početna Gradske teme Šodroš bez betona: Veslačka staza će održavati konstantan nivo podzemnih voda

Šodroš bez betona: Veslačka staza će održavati konstantan nivo podzemnih voda

0

Pitanje Šodroša jedna je od centralnih tema rasprave u vezi sa novim Generalnim urbanističkim planom za Novi Sad, a može se čuti i kako će ovaj deo grada biti “betoniran”.

Međutim, Vladimir Lukić iz Instituta za vodoprivredu “Jaroslav Černi” poručuje da to ne može biti slučaj. Kako je objasnio u emisiji na Radio-televiziji Vojvodine, Šodroš ne može da bude betoniran, jer kada se formira veslačka staza, ona mora da bude u direktnom hidrauličkom kontaktu sa podzemnim vodama, a dno mora biti prirodni materijal – nikako beton.

Lukić je ukazao na to da Novi Sad trenutno ima zaštitu na stogodišnje vode, dok se GUP-om predviđa povećanje na petstogodišnje ili hiljadugodišnje vode, čime se dodatno osigurava Novi Sad od visokih vodostaja Dunava.

“Ovo se radi u cilju usklađivanja sa planom na višem nivou, a i generalno zbog uređenja prostora i formiranja veslačke staze koja će biti po FISA standardima”, izjavio je Lukić na pokrajinskom javnom servisu.

On je naveo da će veslačka staza biti multifunkcionalna, te da će osim sadržaja za sportske aktivnosti, imati i plažu i deo za ribolovce.

“Veslačka staza bi održavala konstantan nivo podzemnih voda, što znači da kad se pojavi visok vodostaj Dunava i samim tim dolazi do povećanja nivoa podzemnih voda, ta veslačka staza bi prikupljala višak vode koji se nalazi u području i održavala bi konstantan nivo na širem području Kameničke ade i južnom Telepu. Nasuprot tome, u periodu niskih vodostaja Dunava i niskih nivoa podzemnih voda, ta veslačka staza bi nalivala i održavala količinu podzemnih voda za određene zadate uslove”, kazao je Lukić.

Govoreći o pojavi hiljadugodišnjih vodostaja Dunava, u slučaju pomeranja odbrambene linije od poplava ka Dunavu, Lukić je naveo da bi povećanje vodostaja iznosilo od tri do pet centimetara u zoni Kameničke ade, što smatra zanemraljivim. Dodaje, ne postoji opasnost da će Novi Sad biti poplavljen.

Izvor: 021.rs
Foto: Wikipedia