Početna Gradske teme Specijalni tretman zdravstvene nege drveća u Novom Sadu

Specijalni tretman zdravstvene nege drveća u Novom Sadu

0

Novosadsko JKP “Gradsko zelenilo” uvelo je specijalni tretman zimske zdravstvene nege drveća. Radnici Zelenila su od juče crvenim i plavim uljem, koji sadrže specijalno odabrane fungicide, insekticide i posebnu mešavinu mineralnih ulja počeli tretirati drveće i ukrasno šiblje i žbunje u svim gradskim parkovima, uličnim drvoredima, i kvartovskim zelenim površinama.

Juče je tretirano drveće u Železničkom, Limanskom i Dunavskom parku, a sutra će biti nastavljeno u Kameničkom i novom parku između Novog naselja i Detelinare i uličnim drvoredima.

“Zimsko tretiranje je značajna mera u suzbijanju biljnih bolesti i štetočina na svim vrstama drveća i žbunja u urbanim sredinama, koji se primenjuje u najrazvijenijim gradovima Evrope i sveta. Zimskim tretiranjem smanjuje se potencijal biljnih bolesti i štetočina koji prezimljavaju u krošnjama stabala, sakriveni u pukotinama kore, pupoljcima, ranama na kori. Zdravstveni tretman plavim i crvenim uljem značajno će unaprediti zaštitu drveća i žbunja od štetnih organizama tokom vegetacije. Gradsko zelenilo će na zahtev gradonačelnika Milana Đurića u narednom periodu maksimalno pojačati mere zaštite postojećeg i sadnje novog drveća u gradu i prigradskim naseljima”, kaže generalni direktor Gradskog zelenila Miloš Egić.

Tretmani se sprovode uz saradnju s Institutom za nizijsko šumarstvo. Prema rečima dr Verice Vasić, naučnog savetnika na Institutu, koja je i članica Saveta za ozelenjavanje grada, osnovanom pre nekoliko godina pri kabinetu gradonačelnika.

“Tretiranje se obavlja po lepom vremenu, na temperaturi iznad osam stepeni, kada nema vetra, kad su stabla suva. Optimalno vreme za zimsko tretiranje drveća protiv štetočina i bolesti je krajem februara, neposredno pred početak vegetacije. Tretiranje treba završiti početkom marta, kada se pojave prvi pupoljci na drveću”, kaže dr Vasić.

U Gradskom zelenilu ističu da će tokom narednih dana prskanje raditi iz ručnih i pokretnih atomizera, kako bi stigli da zaštite sve drveće u gradu.

“U dogovoru sa stručnjacima i direktorom Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu, prof. dr Sašom Orlovićem, doneli smo odluku da zdravstvenu zaštitu drveća podignemo na najviši mogući nivo. Pored zaštite insekticidima i fungicidima, uvešćemo i lečenje oštećenog i bolesnog drveća ubrizgavanjem specijalnih injekcija s lekovitim rastvorom direktno pod koru. Endoterapija je fitosanitarni tretman koji se koristi u urbanim sredinama, takođe radi se o ekološki najprihvatljivijem tretmanu u urbanoj sredini. Unapredićemo hirurgiju drveća istrugivanjem truleži, a ta mesta ćemo popunjavati specijalnim plombama kako bi sprečili dalji razvoj truleži. A nastavićemo i sa folijarnom prihranom drveća, koju smo počeli da primenjujemo prošle godine, koja obezbeđuje nedostajuće minerale drveću koje raste u urbanim uslovima”, kaže Danijela Andrić, pomoćnik direktora Gradskog zelenila.

Izvor: RTV.rs
Foto: JKP Gradsko zelenilo