Početna Gradske teme Stalna radna grupa za bezbednost novinara sutra zaseda u Novom Sadu, razlog...

Stalna radna grupa za bezbednost novinara sutra zaseda u Novom Sadu, razlog – napadi na novinare

0

Stalna radna grupa za bezbednost novinara održaće u petak, 19. aprila, sastanak u Novom Sadu, povodom učestalih napada na novinare u tom gradu i u Vojvodini.

To je najavila Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM).

“Dalja eskalacija ozbiljnih pretnji povod je za organizaciju novog sastanka na kojem će biti razmotreni slučajevi pretnji i ugrožavanja bezbednosti novinara i medijskih radnika u Novom Sadu, Inđiji, Staroj Pazovi i Somboru”, navodi se u saopštenju ANEM-a.

Dodaje se da je cilj ovakvih sastanaka da se doprnese “okončanju principa nekažnjivosti” za pretnje i napade na medijske radnike, i stvaranju boljih uslova za bavljenje novinarskom profesijom.

“Otvorena komunikacija uspostavljena kroz rad Stalne radne grupe za bezbednost novinara na nacionalnom nivou veoma je bitna kako bi tužilaštva, policija i drugi važni akteri u punoj meri shvatili novinarsku profesiju i njenu ulogu u zaštiti javnog interesa, a pogotovo posledice nasilnih napada na medijske radnike”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je neophodno ovakvu koordinaciju i otvorenu komunikaciju spustiti sa nacionalnog na lokalni nivo.

Najavljeno je da će sastanku prisustvovati i novinari i novinarke koji su bili izloženi napadima i pretnjama: Dinko Gruhonjić, Ksenija Pavkov, Verica Marinčić, Saška Drobnjak, Sava Majstorov, Gordana Momčilović Ilić i Žarko Bogosavljević.

Sastanku Stalne radne grupe za bezbednost novinara, koji će biti održan u prostorijama Nezavisnog društva novinara Vojvodine, će prisustvovati i predstavnici Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu i Staroj Pazovi, kao i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i OEBS-a.

Izvor: 021.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay