Početna Kultura Predstava “Alabama” Kazališta Virovitica 24. aprila u SNP-u

Predstava “Alabama” Kazališta Virovitica 24. aprila u SNP-u

0

Predstava “Alabama” Kazališta Virovitica zakazana je za sredu, 24. april, u Srpskom narodnom pozorištu, a karte mogu da se kupe na biletarnici SNP-a, putem mobilne aplikacije ili onlajn.

Prema tekstu jednog od najznačajnijih dramskih pisaca u regionu Davora Špišića, predstavu koja se bavi nasiljem među mladima režirao je Dario Harjaček. Prema rečima režisera, koji ovu predstavu naziva i pank-melodramom, “Alabama” govori o posledicama akumuliranja gneva usled osećaja nepravde i nejednakosti, koji mladi ljudi sve teže podnose, te uzimaju pravdu u svoje ruke.

Predstava “Alabama” je, osim u Hrvatskoj, izvođena i širom regiona i pobrala je brojne pozitivne kritike i reakcije publike, a na sceni je ceo glumački ansambl Kazališta Virovitica. U njoj se žanrovski prepliću crna komedija sa elementima sociološko-psihološke studije klasnog nasilja.

Dramaturškinja Dora Golub ističe da je “Alabama” u svojoj osnovi drama o nasilju jedne velike države nad malim državama.

“Tragedija Špišićevog hrvatsko-američkog Raskoljnikova i njegove nesretne obitelji zorno pokazuje bol višestrukog duhovnog zastranjivanja i fizičkog gubitka sina razmetnog, no ona ujedno i p(r)okazuje nemogućnost konretnog političkog djelovanja Gorana kao nemoćnog subjekta, pukog kotačića u stroju”, reči su kojima Golub opisuje ovu dramu u programskoj knjižici.

“Alabama”, ta priča o životu “malog” čoveka koji beži od rata i u dalekoj zemlji pokušava da pronađe mir i ne sluteći kakva ga sudbina čeka, priča o stanju mladog čoveka, o nasilju, ali i ljubavi i neraskidivoj vezi između majke i sina, pred novosadskom publikom biće izvedena u sredu, 24. aprila, na sceni Pera Dobrinović u Srpskom narodnom pozorištu, s početkom u 19.30 časova.

Izvor: rtv.rs
Foto: Arhiva