Početna Gradske teme Svečano otvoren 24. Water Workshop u Novom Sadu

Svečano otvoren 24. Water Workshop u Novom Sadu

0

U Novom Sadu, na Prirodno-matematičkom fakultetu, departmanu za ,atematiku i informatiku, danas u 10 sati počeo je 24. WATER WORKSHOP.

Centralne teme ovogodišnjeg Water Workshop-a:

  • Zaštita voda u svetlu Covid-19 pandemije;
  • Budućnost odgovornog društva: Unapređeni oksidacioni procesi u tretmanu voda
  • WasteWaterForce Forum: Otpadne vode – ciljevi i perspektive
  • Prioriteti u upravljanju otpadnim vodama

Takođe, biće organizovana i panel diskusija na temu “Značaj i uticaj naučnih istraživanja na politike zaštite životne sredine” kao deo realizacije projekta WasteWaterForce finansiranog od strane Fonda za nauku Republike Srbije.

Katedra za hemijsku tehnologiju i zaštitu životne sredine i Fondacija „Docent dr Milena Dalmacija” u okviru Water Workshop-a, održava okrugli sto pod nazivom Značaj studija zaštite životne sredine u zaštiti voda. U okviru ovog okruglog stola studenti osnovnih, master i doktorskih studija imaju mogućnost da predstave svoje radove sa temama iz oblasti zaštite životne sredine. Gosti okruglog stola su Rambo Amadeus, Andrej Josifovski i predstavnici Centra za promociju nauke-CPN.

Zašto su izabrane navedene teme?

Uspostavljanje kontrole kretanja i prisustva virusa SARS-Coronavirus-2 u lancu od otpadne vode, preko recipijenta do vode za piće i čoveka kao krajnjeg potrošača jedan je od najvažnijih ciljeva kome naučna zajednica treba da teži danas. Primena visoko konkurentnih tehnologija prečišćavanja otpadne vode važna je u tom smislu ali i u smislu uklanjanja svih materija koje se u otpadnim vodama mogu naći kao posledica življenja savremenog čoveka. Takođe, upravljanje otpadnim vodama zahteva holistički pristup koji za cilj ima sagledavanje otpadnih voda ne kao otpada koji treba odložiti, već kao resursa koji se ne troši, i čije pravilno upravljanje doprinosi zdravlju ljudi, sigurnosti vode i hrane, pristupu energiji i zaštiti životne sredine. Pri izgradnji sledeće generacije postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Srbiji potrebno je uzeti u razmatranje novije, dokazane tehnologije i inovacije u sektoru voda, o čemu će biti reči u programu.

Water Workshoop trajaće do 10 septembra.

Izvor: objektiv24.rs
Foto: Promo