Početna Gradske teme Svečanom ceremonijom na Trgu slobode sutra će biti obeležen rođendan Svetozara Miletića

Svečanom ceremonijom na Trgu slobode sutra će biti obeležen rođendan Svetozara Miletića

0

Godišnjica rođenja Svetozara Miletića biće obeležena u četvrtak, 22. februara, svečanom ceremonijom na Trgu slobode u Novom Sadu.

To je saopštila gradska uprava.

“Grad Novi Sad i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja će u skladu sa Državnim programom obeležavanja godišnjica iz istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije, po prvi put obeležiti godišnjicu rođenja Svetozara Miletića”, saopšteno je iz Gradske kuće.

Svečanom ceremonijom biće obeleženo 198 godina od rođenja jednog od najpoznatijih Novosađana i najznamenitijih gradonačelnika u istoriji Novog Sada.

“Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije i Grad Novi Sad pozivaju sve građane, poštovaoce lika i dela Svetozara Miletića koji je ostavio neizbrisiv trag u bogatoj istoriji ovog grada, da prisustvuju državnoj svečanosti posvećenoj obeležavanju godišnjice Miletićevog rođenja, na Trgu slobode, kod spomenika Svetozaru Miletiću”, stoji u pozivu Grada.

Ceremonija će početi u 11 časova.

Inače, poslednji put je ovaj datum obeležen 2013. godine, kada su predstavnici Grada položili venac na spomenik Svetozara Miletića na Trgu slobode.

Svetozar Miletić je rođen 22. februara 1826. godine u Mošorinu. Gimnaziju je pohađao u Novom Sadu, Modri i Bratislavi, a Pravni fakultet u Beču gde je doktorirao 1854. godine. Dana 20. marta 1861. godine postaje najmlađi gradonačelnik u istoriji Novog Sada.

Kao gradonačelnik, Miletić proglašava srpski jezik zvaničnim, ukida nemačku realku i zalaže se za podizanje gradske kuće u srpskom delu Novog Sada. Borio se za građanska prava i jedan je od najzaslužnijih boraca ujedinjenja i prisajedinjenja Vojvodine Srbiji. Bio je predsednik Srpske čitaonice, kada se pod njenim okriljem osniva Srpsko narodno pozorište, zatim osnivač i urednik dnevnog lista “Zastava”, a tokom 1864. godine imao je aktivnu ulogu u preseljenju Matice srpske iz Pešte u Novi Sad. Umro je u Vršcu, 4. februara 1901. godine, a sahranjen je na Uspenskom groblju u Novom Sadu.

Izvor: 021.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay