Početna Gradske teme Telepčani pozivaju gradonačelnika na koncert: “Da vidi građane koji žele park, a...

Telepčani pozivaju gradonačelnika na koncert: “Da vidi građane koji žele park, a ne beton!”

0

Grupa građana “Sačuvajmo zelene površine – Telep” pozvala je gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića na “Koncert za spas Telepskog parka”.

Ova grupa građana bori se za očuvanje zelene površine na uglu Bulevara patrijarha Pavla i Somborske ulice, za koju godinama traže da se uredi kao gradski park.

Pozivnicu je Đuriću, u ime inicijative, predao Aleksandar Lazarević sa Telepa.

Ovo zemljište krajem januara ove godine kupio je “Karin invest”, koji planira da izgradi višespratni stambeno-poslovni kompleks. Aktuelni planovi dozvoljavaju da gradnja na ovoj lokaciji ide čak 12 spratova u visinu, što je za stanovnike Telepa – katastrofalna urbanistička odluka.

Prethodno su građani uspeli da utiču na gradsku vlast da odustane od namere da na ovoj lokaciji bude vatrogasna stanica. Iako su mislili da su se izborili za zelenu površinu, ipak su gradski urbanisti imali drugačije namere.

“Ovu zelenu površinu branimo već šestu godinu. Pre mesec dana smo imali sastanak sa gradskim urbanistima i tražili smo ponovo da se vrati park, tu saznajemo da oni ne žele da odustanu od toga, ali mi ne odustajemo od naše borbe, pa i da nam treba još šest godina. Pozivamo sve građane Novog Sada – u tome će nam pomoći i ostale organizacije građana, a pozivamo i gradonačelnika Novog Sada da dođe i vidi šta misle građani, to nisu neki anonimni ljudi, potpisi i brojevi na papiru već živi ljudi koji za svoju decu žele normalan ambijent za život. Ovo je na Telepu poslednja preostala zelena površina gde možemo da imamo park. Ako nju upropastimo, pretvorićemo se potpuno u beton”, naveo je Lazarević danas, nakon uručivanja pozivnice za Đurića na pisarnici Gradske kuće.

On je dodao da građani pre nekoliko godina nisu samo tražili da se iz planova ukloni vatrogasna stanica, već su davali i predloge za rešavanje situacije na način da obe strane dobiju ono što žele – stanovnici Telepa parkovsku površinu, a da Grad izgradi, na primer, manje vatrogasnih jedinica umesto jednog centra za vanredne situacije.

“Nema tu razumevanja prema građanima. Tražili smo prijem i kod tadašnjeg gradonačelnika (Miloša Vučevića), nismo bili udostojeni ni odgovora. Mi samo hoćemo da razgovaramo i da oni dođu da vide šta se dešava na terenu”, naglašava Lazarević.

Izvor: 021.rs/Gorica Nikolin
Foto: 021.rs