Početna Gradske teme Temerinu potrebno još ginekologa

Temerinu potrebno još ginekologa

0

Temerin_nasa
Poslednjih godinu i po dana u Domu zdravlja u Temerinu radi samo jedan ginekolog, pa, kako meštanke tvrde, do redovnog pregleda dolaze veoma teško.
Jelena Mašić iz Temerina kaže da je na redovan ginekološki pregled čekala oko dva meseca, a skoro isto toliko će, po svemu sudeći, čekati i na rezultate. A sve to zbog, kako ističe, jedinog ginekologa koji radi u njihovom Domu zdravlja.
“Kada sam se obratila kada da dođem po rezultate rekli su da ne znaju. Kada sam pitala ko će da ih pregleda, oni su isto rekli da ne znaju. Više ne znamo ni da li imamo ginekologa, ako ga imamo šta taj ginekolog radi, da li želi da radi, s kim želi da radi”, priča Jelena Mašić.
U Domu zdravlja kažu da ginekolog obavlja sve preglede, osim onih za koje nema sertifikat, što je u ovom slučaju ekspertni ultrazvuk tokom trudnoće. Za takve preglede pacijentkinje dobijaju uput.
Nakon što je pre godinu i po dana jedan ginekolog dao otkaz, Dom zdravlja je do pre dve nedelje radio sa samo jednim lekarom, uz angažovanje spoljnih saradnika po potrebi. Iako trenutno rade dva lekara i žene kraće čekaju na pregled, to je samo privremeno i promeniće se već za nekoliko nedelje, kada se stanje vraća na staro.
“Malo smo promenili sistem rada, da se izađe u susret trudnicama i hitnim slučajevima, a svi ostali su bili na listi čekanja koja nije bila duža od mesec i po dana. Tu pričamo o redovnim pregledima koji nažalost najviše trpe u ovoj situaciji”, kaže za RTV Pero Krčmar, direktor Doma zdravlja u Temerinu.
Republička vlada donosi odluku o zapošljavanju
Da u Vojvodini nema dovoljno lekara specijalista slažu se i u Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo, odakle preko predstavnika u komisiji za kadrovske planove Ministarstva zdravlja daju predloge o zapošljavanju. Iako republička vlada donosi konačnu odluku, u pokrajinskom sekretarijatu finansiranjem radnih mesta pokušavaju da donekle ublaže problem.
“Osnivač, odnosno AP Vojvodina je finansirala neke ustanove, kao što je KCV ili bolnica u Vrbasu kada je u slučaju pedijatrije Pokrajina preuzela ulogu Republičkog fonda. Ipak, ukoliko problem sa manjkom specijalista ne prepoznaju na nivou Republike, vrlo brzo bismo mogli da se suočimo sa mnogo većim problemom – lošom zdravstvenom zaštitom u Vojvodini”, navodi Danijela Stanković Baričak, pomoćnica pokrajinske sekretarke za zdravstvo.

Autor:021