Početna Gradske teme Tokom prošle godine 282 Novosađana preminula od korone

Tokom prošle godine 282 Novosađana preminula od korone

0

Novi Sad je u 2020. godini ostao bez najmanje 282 građana, koji su preminuli od posledica korona virusa.

Najveći broj smrtnih slučajeva je bio tokom novembra i decembra kada je umrlo 180 osoba od posledica zaraze ovim virusom. To je gotovo dvostruko više preminulih ljudi u odnosu na period od marta do početka trećeg talasa u novembru, pokazuju podaci lokalne samouprave o isplatama za porodice preminulih za pokrivanje troškova sahrana.

Da je kraj godine i treći talas odneo daleko više života, govori i podatak o tome da je od marta do polovine septembra na području Novog Sada održana 91 sahrana.

U Gradu saopštili da je od izbijanja epidemije u martu do 31. decembra za 282 porodice Novosađana koji su preminuli od korone isplaćeno po 100.000 za pokrivanje troškova sahrane, a kako su prethodno početkom decembra naveli za novosadske medije, do tada je bilo 105 preminulih, vidljivo je da je u Novom Sadu u trećem talasu bilo mnogo više preminulih. Ovi podaci iz Gradske uprave o isplati 28.200.000 dinara ne znače i da je ovo ukupan broj preminulih od Covid19 u Novom Sadu u 2020, jer nisu svi koji su umrli u vojvođanskoj prestonici i sahranjeni u Novom Sadu, već je ovo broj plaćenih troškova sahrana po spisku JKP “Lisje” i prijavi porodica preminulih.

Podsetimo da državni organi već mesecima odbijaju da saopšte podatke o broju preminulih.

Dodajmo da je Novi Sad doneo odluku da u 2021. godini nastavi sa isplatom 100.000 dinara pomoći pokrivanja troškova sahrane porodicama građana sa teritorije grada koji su preminuli od posledica virusa korona. O toj odluci više čitajte OVDE.

Izvor: 021
Foto: Pixabay