Početna Gradske teme Toplana, Radosno detinjstvo, CK, Marko Trifković i Atelje 61 dobitinici Novembarske povelje

Toplana, Radosno detinjstvo, CK, Marko Trifković i Atelje 61 dobitinici Novembarske povelje

0

Javno komunalno preduzeće „Novosadska toplana“, Predškolska ustanova „Radosno detinjstvo“, Crveni krst Novog Sada, predsednik, osnivač i aktivista Novosadske biciklističke inicijative Marko Trifković i Ustanova za izradu tapiserija „Atelje 61“ predloženi su kandidati za Novembarsku povelju za 2021. godinu, odlučeno je na sednici u petak Komisije za obeležavanje praznika i dodelu priznanja Grada.

Javno komunalno preduzeće „Novosadska toplana“ za Novembarsku povelju su predložili Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, Poslovno udruženje „Toplane Srbije“ Šabac, Gerontološki centar „Novi Sad“, Ustanova Studentski kulturni centar u Novom Sadu, Udruženje ugostitelja Novog Sada, Agencija za energetiku Grada Novog Sada, predsednik Saveza kulturno-umetničkih društava Srbije Milorad Lonić i Udruženje za zaštitu prava potrošača „Prosperitet“ Novi Sad.

U inicijativi je između ostalog navedeno da JKP „Novosadska toplana“, osnovana 1961. godine, pre šest decenija, predsavlja jedan od najmodernijih sistema daljinske energetike u ovom delu Evrope, sa dugoročnom vizijom održivog razvoja, o čemu svedoče i studije i analize Svetske banke i EBRD-a izrađene u toku 2020. godine. Takođe se navodi da su toplotni izvori „Novosadske toplane“ primer modernizovanih, potpuno automatizovanih i na najvišem nivou digitalizovanih postrojenja za proizvodnju toplote u Evropi, te da ovo preduzeće sprovodi vizionarski zadatak koji ima za cilj da pruži jasan put za sistem daljinskog grejanja, kao ključnog činioca sveobuhvatne održive energetike grada.

Predškolsku ustanovu „Radosno detinjstvo“ za visoko gradsko priznanje predložili su Udruženje vaspitača Novi Sad i Udruženje medicinskih sestara Predškolske ustanove Novi Sad. Kako je navedeno u inicijativi, Ustanova, u kojoj je upisano preko 16.000 dece, koja borave u 74 vrtića pored uobičajenih aktivnosti, u proteklom periodu aktivno se uknjučila i dala veliki doprinos uvođenju novih osnova Programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja. U Ustanovi su prepoznati kvaliteti i dobrobiti koje novi program donosi deci, pa je nakon učešća u pilotiranju istog, bila jedna od prvih ustanova u Srbiji u kojoj je ovaj program i zaživeo. Dalje se navodi i da je sa početkom pandemije kovida 19, Ustanova za kratko vreme svoj rad i funkcionisanje prilagođava novonastalim uslovima, pa najmlađi ni u vreme lokdauna nisu ostali uskraćeni za kontakte i povezanost sa vaspitačima i vršnjacima.

Crveni krst Novog Sada za Novembarsku povelju predložili su Medicniska škola „7. april“, Institut za javno zdravlje Vojvodine, Ustanova za decu i mlade Dečije selo „Dr Milorad Pavlović“ Sremska Kamenica, Zavod za transfuziju krvi Vojvodine, Arhiv Vojvodine, Istorijski arhiv Grada Novog Sada, Gradska biblioteka, Centar za porodični smeštaj i usvajanje Novi Sad Dečje selo 1, Dom „Veternik“, Vaterpolo klub „Vojvodina“, OŠ „Kosta Trifković“, Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Grada Novog Sada, Udruženje distrofičara Južnobačkog okruga Novi Sad, Udruženje paraplegičara i kvadriplegičara Novosadskog regiona, Medicinski fakultet Univerziteta u Novom Sadu i Dobrotvorna ustanova Eparhije bačke „Vladika Platon Atanacković“. U inicijativi je između ostalog navedeno da je Crveni krst Novog Sada veoma važan za funkcionisanje čitavog Crvenog krsta u Srbiji i predstavnja odličan primer dobro organizovane i efikasne organizacije Crvenog krsta, koja pokriva jedan od najvećih gradova u Srbiji. Crveni krst Novog Sada danas, sa 101 Osnovnom organizacijom, koje okupljaju 15.662 člana i 95 aktiva sa 3.550 članova, predstavlja veliku familiju, pravu armiju volontera i zaposlenih profesionalaca kao izuzetno važnog segmenta ove najhumanije organizacije, navodi se u inicijativi.

Predsednika, osnivača i aktivistu Novosadske biciklističke inicijative Marka Trifkovića za Novembarsku povelju predložio je Slobodan Šušnjević, istakavši u inicijativi da je Marko Trifković u proteklih deset godina svojim aktivnostima unapredio biciklizam kao način prevoza u urbanoj sredini, integrisao ga u svakodnevne aktivnosti zaposlenih, studenata i školaraca i postavio okvir za njegovo dobro funkcionisanje. Dalje se navodi da je u toku svojih aktivnosti kroz NSBI uvek nalazio partnere u javnim preduzećima i gradskim službama zainteresovanim za biciklizam, a da je kulminacija njegove posvećenosti realizacija projekta Grada Novog Sada, kupovine bicikala sugrađanima, što je imidž našeg grada podiglo u očima vascelog biciklističkog sveta.

Ustanovu za izradu tapiserija „Atelje 61“ za Novembarsku povelju predložili su Muzej Grada Novog Sada i Istorijski arhiv Grada Novog Sada, a u inicijativi je između ostalog navedeno da „Atelje 61“ predstavlja izuzetan primer kulturne ustanove koja kroz svoj komleksan pristup i stručan rad čuva važne segmente kulturnog nasleđa, ali istovremeno nudi mogućnosti njegovog savremenog čitanja i interpretacije.

Komisija je predloge za visoko gradsko priznanje uputila Skuštini Grada Novog Sada, a konačnu reč daće odbornici i odbornice na svečanoj sednici Skupštine grada.

Izvor: Dnevnik.rs
Foto: NSEPK J. Ivanović