Početna Gradske teme U Galeriji Matice srpske tokom Egzita ponovo program za turiste

U Galeriji Matice srpske tokom Egzita ponovo program za turiste

0

Galerija Matice srpske organizuje program “Take a break – feel the Art in The Gallery of Matica srpska” za turiste tokom trajanja festivala Egzit.

Program podrazumeva stručna vođenja na engleskom jeziku kroz izložbu “Svesno napuštanje realnosti”.

Program “Svesno napuštanje realnosti: Sava Sekulić i Ilija Bosilj” biće dostupan posetiocima od srede, 10. jula, do nedelje, 14. jula, u tri termina: 13h, 15h i 17h.

Izložba Svesno napuštanje realnosti: Ilija Bosilj i Sava Sekulić predstavlja 67 radova ova dva umetnika iz različitih muzejskih kolekcija, a prate je i dva dokumentarna filma: film o Iliji Bosilju delo je reditelja Žike Mitrovića nastalo u produkciji Centarfilma, dok film o Savi Sekuliću potpisuje Slobodan Pešić i nudi i segmente razgovora sa samim umetnikom.

Izložbu dopunjuje dokumentacija među kojom je i pismo Žana Dibifea o Ilijinoj umetnosti nastalo kada ga je Dibife uvrstio u svoju kolekciju (koja danas čini Collection dell’Art Brut u Lozani). S obzirom na značaj umetničkih opusa koji su izloženi, jer se radi o dva međunarodno najpriznatija autora iz domena sirove umetnosti, ali i o opusima koji se od samog nastanka kreću na graničnom području savremene i art brut umetnosti, izložba ima i određen teorijsko umetnički aspekat koji doprinosi njenom značaju.

Izvor: 021.rs
Foto: Arhiva