Početna Gradske teme U Kamenici počelo zračenje obolelih pacijenata naprednom tehnikom

U Kamenici počelo zračenje obolelih pacijenata naprednom tehnikom

0

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković juče je obišao Institut za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici, gde je u bloku Kamenica 2 počelo zračenje obolelih pacijenata naprednom tehnikom koja se u Srbiji primenjuje jedino u toj ustanovi.

“Time ovaj Institut, koji godišnje leči preko 3.000 pacijenata zračnom terapijom od najtežih malignih bolesti, postaje najreferentniji centar u Srbiji. Za nepunih devet meseci od kako je završen i pušten u rad objekat Kamenica 2, tim mladih i stručnih ljudi, radiologa sa Instituta za onkologiju Vojvodine, uspeo je da savlada, uz pomoć najeminentnijih stručnjaka, napredne tehnike zračenja, kojim se značajno poboljšava kvalitet zračenje pacijenata”, rekao je Gojković.

Vršilac dužnosti direktora Instituta, Zoran Radovanović, rekao je da napredne tehnike zračenja omogućavaju da se deluje na tumor daleko većom dozom, uz maksimalnu poštedu okolnih zdravih tkiva, čime se poboljšavaju rezultati.

“Do sada je ovoj vrsti zračenja podvrgnuto osam pacijenata, a do kraja godine broj pacijenata koji će biti zračeni naprednom tehnikom biće oko 100. Pored toga, na Institutu se 80 odsto pacijenata zrači konformalnom 3D tehnikom i po tome smo na prvom mestu u Srbiji”, rekao je Radovanović.

Autor: 021.rs
Foto: vojvodina.gov.rs