Početna Gradske teme U novom parku posađeno 216 drveća, na jesen još 400

U novom parku posađeno 216 drveća, na jesen još 400

0

Da bi novi park na Novom naselju bio zeleniji i uređeniji, radnici Gradskog zelenila čine sve da on bude prava gradska oaza mira i mesta za odmor.

Rok za realizaciju projekta je 15. decembar 2021. godine.

U okviru prve faze realizovani su pripremni radovi koji su podrazumevali uklanjanje nepoželjnog drveća i krčenje samoniklog šiblja na površini od 8628 m2, kao i zemljane radove, transport neplodne zemlje i šuta, nakon čega je usledilo humuziranje.

U okviru druge faze su se završavali pripremni radovi, sadnja drveća čija lokacija nije uslovljena izgradnjom pešačkih staza i ugradnjom drugog parkovskog sadržaja. Gradsko zelenilo zasadilo je 216 komada lišćarskog i četinarskog drveća, nakon čega je izvršeno malčiranje površine oko zasađenih stabala malčom od kore četinara. Malčiranje predstavlja prekrivanje površine zemljišta posebnim materijalima, kako bi se sprečilo preterano isparavanje vode, zadržavanje vazduha i zadržavanje sunčeve svetlosti.

U 2021. godini ugovorena je realizacija III i IV faze na pejzažnom uređenju parka, a rok za realizaciju projekta je 15. decembar 2021. godine.

Tokom realizacije ove dve faze predviđeni su zemljani radovi, radovi na sadnji zelenila drveća, ukrasnog šiblja i cveća, podizanje travnjaka i geodetsko snimanje tokom i nakon završetka radova.

Do sada je posađeno 3224 komada sadnica perena, 600 komada sadnica šiblja, a u toku je sadnja 6200 komada sadnica sezonskog cveća. Iz Zelenila kažu da će na jesen, u periodu mirovanja vegetacije, biće posađeno blizu 400 komada sadnica drveća. Po završetku radova na sadnji biljaka, predviđeno je podizanje travnjaka na svim slobodnim površinama setvom semena trave.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: Gradsko zelenilo