Početna Gradske teme U Novom Sadu obeležen Međunarodni dan slepih i slabovidih

U Novom Sadu obeležen Međunarodni dan slepih i slabovidih

0

Članica gradskog veća za socijalnu zaštitu i brigu o porodici i deci Branka Bežanov i savetnica gradonačelnika Novog Sada Ljiljana Кoković primile su predstavnike Gradske organizacije slepih i slabovidih Novog Sada povodom Međunarodnog dana slepih i slabovidih, poznatijeg kao Dan belog štapa.

Prema rečima Branke Bežanov ovaj dan je prilika da se skrene pažnja celokupne javnosti na probleme sa kojima se slepi i slabovidi susreću u svakodnevnom životu, a zadatak Gradske uprave jeste da sumira koliko je učinila za unapređenje položaja slepih i slabovidih osoba.

Predsednik gradske organizacije slepih i slabovidih Goran Vuković je rekao da je izuzetno važno da Grad Novi Sad nastavi sa realizacijom strategije pristupačnosti, s obzirom na to da se oni i dalje susreću sa preprekama pri kretanju.

On je takođe ukazao na nedostatak bezbednih i dostupnih gradskih područja, kao i na nedostatak taktilnih markera koji se mogu koristiti pomoću belog štapa.

Grad Novi Sad nastoji da obezbedi jednake uslove za sve građane i da im omogući da ravnopravno učestvuju u svim oblastima društvenog života, a pristupačnost je veoma važan segment i nastavićemo da preduzimamo aktivnosti kako bi ona bila na što višem nivou- istakla je Branka Bežanov.

Izvor: NSU
Foto: Pixabay