Početna Gradske teme U Novom Sadu počela realizacija nacionalnog projekta “Čista Srbija”

U Novom Sadu počela realizacija nacionalnog projekta “Čista Srbija”

0

Grad Novi Sad se nalazi među 14 lokalnih samouprava koje su obuhvaćene prvom fazom programa „Čista Srbija”, a u pitanju je najveći pojedinačni projekat ulaganja u komunalnu infrastrukturu u istoriji ovog grada.

Reč je o nacionalnom projektu izgradnje i rekonstrukcije komunalne infrastrukture za čije je sprovođenje nadležno Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koji se finansira u celosti iz sredstava budžeta Republike Srbije, a koji je koncipiran na osnovu potrebe za povećanom ekološkom zaštitom životne sredine.

Investicije obuhvaćene projektom „Čista Srbija“ od izuzetnog su značaja za sve građane Novog Sada i sredinu u kojoj žive, jer je kontrolisano odvođenje otpadnih voda i njihovo prečišćavanje jedan od najefikasnijih načina očuvanja prirodnih resursa i zaštite vodotokova od zagađenja.

Finansijska sredstva obezbeđena ovim projektom biće uložena u izgradnju kanalizacione mreže, ali i u rekonstrukciju postojeće kanalizacione mreže u nekoliko gradskih naselja, a naročito je značajno to što će kroz isti projekat biti konačno realizovana i izgradnja Centralnog gradskog prečistača otpadnih voda, čime će najzad biti rešen višedecenijski problem tretiranja otpadnih voda i zagađenja rečnih tokova.

Dunav će, zahvaljujući ovom projektu u skoroj budućnosti primati samo prerađene i čiste otpadne vode, čime će se obezbediti zdravije okruženje za buduće generacije Novosađana.

Realizacija projekta je počela izgradnjom kanalizacionog sistema u Kisaču i Čeneju, čime će problem pražnjenja i izlivanja septičkih jama uskoro postati prošlost za stanovnike tih prigradskih naselja.

Izvor: novisad.com
Foto: NSHronika.rs