Početna Gradske teme U Novom Sadu preminuo najstariji akademik Dušan Čamprag

U Novom Sadu preminuo najstariji akademik Dušan Čamprag

0

Inženjer poljoprivrede i entomolog, redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti, dr Dušan Čamprag, preminuo je u Novom Sadu, u 96. godini života.

Rođen je 14. marta 1925. godine u Adi, te je bio najstariji član Srpske akademije nauka i umetnosti.

Čampragova oblast rada bila je poljoprivredna entomologija i fitomedicina.

Studirao je na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu, dok je doktorirao na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu.

Redovni profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu je bio od 1975. godine. Godinu dana je obavljao i funkciju direktora Instituta za zaštitu bilja “Dr Pavle Vukasović” u Novom Sadu.

Bio je član Društva za zaštitu bilja Srbije pri Matici srpskoj, počasni član Saveza poljoprivrednih inženjera i tehničara Srbije, kao i Mađarskog entomološkog društva.

Od 1979. godine bio je izabran za dopisnog člana Vojvođanske akademije nauka i umetnosti, a osam godina kasnije je postao redovni član. Čamprag je bio među prvim članovima VANU, a uz njega su tu bili i Milan Konjović, Vasko Popa, Aleksandar Tišma, Branislav Bukurov, Slavko Borojević, Milan Čanak, Stevan Goldman, Branislav Đurđev, Vladimir Kapor…

Dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti je postao 1991. godine, a redovni član 1998. Bio je i član odbora SANU za proučavanje faune Srbije, član Izvršnog odbora Ogranka SANU u Novom Sadu, kao i predsednik Komisije za izdavačku delatnost Ogranka SANU u Novom Sadu.

Takođe, bio je i član Mađarske akademije nauka.

Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada, među kojima je i Oktobarska nagrada Novog Sada (1974), Nagrada oslobođenja Vojvodine (1978), Povelja Grada Novog Sada (1979), povelja Saveza društava za zaštitu bulja Jugoslavije (1983).

Među priznanjima je i počasni doktorat Panonskog agronomskog univerziteta u Kesthelju (1989), kao i Nagrada za životno delo Udruženja univerzitetski profesora i naučnika Vojvodine (1998). Dobitnik je Povelje Društva za zaštitu bilja Srbije (2004), Zahvalnice Entomološkog društva Srbije (2008) i Ordena rada sa zlatnim vencem.

Čamprag je sahranjen u nedelju, 28. marta, prema sopstvenoj želji u krugu najuže porodice.

“S tugom i velikim poštovanjem ćemo ga zauvek pamtiti kao dragog profesora, velikog naučnog pregaoca i dobrog čoveka”, oprostili su se od Čamprage njegovi bliski saradnici.

Od akademika se oprostio Ogranak SANU u Novom Sadu.

Izvor: 021
Foto: SANU