Početna Gradske teme U Novom Sadu vakcinisano 40 odsto stanovništva

U Novom Sadu vakcinisano 40 odsto stanovništva

0

Oko 40 odsto Novosađana vakcinisano je od početka imunizacije u Srbiji, od čega je 27 odsto primilo i drugu dozu vakcine, rekao je danas novinarima u Novom Sadu pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

“U ovom trenutku vakcinacija se sprovodi u Vojvodini kontinuirano, rezultati vezani za vakcinaciju u Novom Sadu su, mogu reći, dobri. Imamo 27 odsto od ukupnog broja punoletnih građana, odnosno onih koji su uključeni u proces vakcinacije, koji su primili obe doze vakcine, i imamo oko 13 odsto onih koji su primili prvu doze vakcine. Možemo da kažemo da je 40 odsto građana Novog Sada vakcinisano”, rekao je Gojković.

U poslednjim danima u Vojvodini se beleži manji broj novozaraženih, ali se epidemiološka situacija na severu Srbije i dalje ocenjuje kao vanredna, napomenuo je Gojković.

“Iako se smanjuje, taj broj je i dalje izuzetno veliki da bismo mogli da razgovaramo o tome da možemo biti spokojni i bezbrižni. I dalje su nam bolnice u Vojvodini preopterećene velikim brojem pacijenata koji su kovid pozitivni. Tokom jučerašnjeg dana imamo 165 novozaraženih u Novom Sadu, dok je u Vojvodini 869 novoobolelih i to je jedan od razloga i dalje za brigu”, napomenuo je pokrajinski sekretar za zdravstvo.

Pandemija koronavirusa, nažalost, nije zaobišla ni najmlađe sugrađane, a od početka epidemije do sada je u Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine hospitalizovano oko 130 dece.

U periodu poslednjeg talasa na bolničkom lečenju zadržano je oko 40 dece, napomenula je direktorka Dečije bolnice u Novom Sadu Jelena Antić.

“Trenutno je dvoje dece hospitalizovano, prošle nedelje smo imali značajno veći broj. Imali smo i veći broj dece koja su imala težu kliničku sliku, na sreću njihovo lečenje se dobro i završavalo”.

A kako bi lečenje i briga o zdravlju najmlađih bila na najvišem nivou, kapaciteti Dečije bolnice biće prošireni u narednom periodu, dodala je direktorka Antić.

“Jako smo sretni što smo od Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo ove godine dobili sredstva za izradu plana buduće izgradnje novog kapaciteta i rekonstrukcije postojećeg objekta. Time ćemo značajno povećati i poboljšati uslove za lečenje dece. Akcija je već pokrenuta. Oko 16.000 kvadrata koliko posedujemo i 350 postelja, ćemo udvostručiti”, navela je Antić.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay