Početna Gradske teme U NS-u će biti dva: Vlada osniva sedam novih preduzeća za izgradnju...

U NS-u će biti dva: Vlada osniva sedam novih preduzeća za izgradnju jeftinih stanova

0

Vlada Srbije je donela odluku o osnivanju sedam preduzeća koja će se baviti izgradnjom stanova za pripadnike snaga bezbednosti, objavljeno je u Službenom glasniku.

Osnovana su preduzeća SPV Avala iz Beograda, SPV Ibar iz Kraljeva, SPV Pčinja iz Vranja, SPV Tisa iz Novog Sada, SPV Dunav iz Novog Sada, SPV Lepenica iz Kragujevca i SPV Sava iz Sremske Mitrovice.

Po realizaciji projekta, privredna društva će prestati da rade u skladu sa Zakonom o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti, a sva prava i obaveze preneće na ministarstvo nadležno za poslove finansija.

Organi preduzeća su: skupština i direktor – Građevinska direkcija Srbije.

Funkciju Skupštine društva vrši osnivač, preko najviše tri ovlašćena predstavnika, koje predlaže ministarstvo nadležno za poslove privrede.

U prvoj fazi realizacije projekta izgradnje jeftinih stanova za pripadnike snaga bezbednosti do 2020, čija je vrednost procenjena na 64,35 miliona evra, trebalo bi da bude izgrađeno ukupno 1.578 stanova. Plan je da do 2020. godine bude izgrađeno ukupno 5.203 stana, a stanovi bi prvenstveno bili namenjeni pripadnicima vojske, policije, mladim naučnicima…

Prva faza izgradnje trebalo bi da počne u šest gradova: u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Vranju, Kraljevu i Kragujevcu.

Predviđeno je da stanovi imaju površine od 32 do 92 kvadrata.

Ministarstvo građevinarstva izdalo je građevinske dozvole za izgradnju u Vranju 186 jeftinih stanova u četiri zgrade i 190 stanova u Nišu u dve zgrade.

Skupština Srbije usvojila je 25. maja leks specijalis koji omogućava izgradnju stanova za pripadnike vojske, policije i službi bezbednosti po subvencionisanim cenama, ne većim od 500 evra po kvadratnom metru.

Izvor: Tanjug
Foto: Pixabay