Početna Gradske teme U osnovnoj školi u Sremskoj Kamenici zabranjeno nošenje mobilnih telefona

U osnovnoj školi u Sremskoj Kamenici zabranjeno nošenje mobilnih telefona

0

Odluka o zabrani nošenja mobilnih telefona u školu stupila je na snagu juče u OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” u Sremskoj Kamenici, što predstavlja prvu odluku ovog tipa na poručju Novog Sada.

Nakon one prvobitne, da škole samoinicijativno mogu ukinuti korišćenje mobilnih telefona kod đaka, koju je u decembru 2022. godine donelo Ministarstvo prosvete, u toj osnovnoj školi sazvani su Savet roditelja i Učenički parlament, koji su jednoglasno podržali inicijativu.

“Svi roditelji, predstavnici svih 51 odeljenja u školi, složili su se sa predlogom o zabrani nošenja mobilnih telefona u školu”, objasnio je direktor OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” Dejan Merdanović. “Nakon toga, naš Školski odbor doneo je odluku o ukidanju mobilnih telefona, a osam dana nakon toga izmenili smo pravilnik, da bi juče, 22. marta, ta odredba stupila na snagu.”

Kako dodaje direktor škole Dejan Merdanović, cilj inicijative je podsticanje socijalizacije kod dece, koja su odmah po izlasku iz učionice koristila mobilne telefone. Kako đaci i kod kuće provode mnogo vremena ispred monitora svojih kompjutera, na ovaj način biće više usmereni na međusobno druženje na odmorima i u učionicama.

Pravilnikom škole utvrđene su i sankcije za prestup usvojene odredbe. Đake će, kako je navedeno, kontrolisati dežurni nastavnik. Za prvi prestup učenik će dobiti opomenu, nakon čega slede ukor odeljenjskog starešine, te ukor odeljenjskog veća – što predstavlja lakše povrede pravilnika, dok više takvih vodi ka težim kaznama.

Izvor: Dnevnik.rs/D. Klašnja, nsuživo
Foto: Pixabay