Početna Gradske teme U toku postupak protiv investitora i izvođača radova u Dositejevoj

U toku postupak protiv investitora i izvođača radova u Dositejevoj

0

Suđenje investitoru i još njih petoro, zbog čijih su nezakonitih građevinskih radnji srušeni domovi stanara u Dositejevoj 11 avgusta prošle godine, u toku je u Osnovnom sudu u Novom Sadu.

Glavni pretres zakazan je za 27. novembar u 11 časova kod postupajuće sudije Branke Popović, kaže osnovni javni tužilac Dejan Rakonić.

Petoro optuženih za teško delo protiv opšte sigurnosti gradilo je na susednoj parceli, u Dositejevoj 9, na divlje, bez građevinske dozvole, kad je došlo do obrušavanja zabatnog zida kuće u kojoj je živelo nekoliko porodica. Stanari su inspekcijama prijavili štetne radnje još u trenutku kad su se na njihovim zidovima, zbog susednog kopanja temelja za višespratnicu, pojavile naprsline, ali je inspekcija zaključila da je stanovanje i dalje bilo moguće, ispričali su stanari neposredno nakon nesrećnog događaja.

Investitoru “Astra plan” prethodno je odbijen zahtev za građevinsku dozvolu, što ga nije sprečilo da kopa.

Stanari su nakon tragedije živeli u hotelu, a smeštaj je plaćen iz budžeta Grada. Potom je iz budžeta isplaćena i polugodišnja kirija oštećenim stanarima, a nakon toga su ovi građani zatražili od Centra za socijalni rad novčanu pomoć u plaćanju kirije. Taj zahtev im je bio odbijen, što je dovelo do protesta stanara ispred Gradske kuće, a potom i do nove jednokratne novčane pomoći iz budžeta u iznosu od 110.000 dinara.

Sudi se trojci koja je već pominjana u medijima – vlasniku “Astra plana” Miloradu Živkoviću, ovlašćenoj predstavnici Dobrili Knežević, kao i vlasniku i zastupniku izvođača radova “Euroinvest 021” Nikoli Saviću.

Optužni predlog podnet je i protiv M. K, N. N. i N. Đ, podaci su Osnovnog javnog tužilaštva dostavljeni 021.

Izvor: 021
Foto: Pixabay