Početna Gradske teme U velikom broju škola u Novom Sadu danas bez nastave, u nekima...

U velikom broju škola u Novom Sadu danas bez nastave, u nekima psihološko-pedagoški rad sa učenicima

0

Većina škola u Novom Sadu danas obustavlja nastavu, u nekima se nastava održava redovno, a u nekima će biti organizovani časovi odeljenskog starešine i psihološko-pedagoški rad sa učenicima.

Više sindikata prosvetara pozvalo je učitelje, nastavnike i profesore da danas obustave rad, objavivši različite zahteve, od povećanja bezbednosti na radnom mestu, do smene ministra prosvete Branka Ružića.

Predsatvnik Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine za Novi Sad Martin Mihailović potvrdio je da u školama članicama ovog sindikata neće biti nastave i dodao da će najverovatnije i veliki broj škola koje nemaju sindikate obustaviti nastavu.

Škole iz ovog sindikata koje su obustavile rad su Gimnazija “Laza Kostić”, Elektrotehnička škola “Mihajlo Pupin”, Saobraćajna škola “Pinki”, Škola za dizajn “Bogdan Šuput”.

Članice ovog sindikata su i škole u prigradskim naseljima, OŠ “Ljudovit Štur” u Kisaču i OŠ “Ivo Andrić” u Budisavi.

Takođe, nastave neće biti ni u OŠ “Prva vojvođanska brigada”, OŠ “Branko Radičević”, Srednjoj mašinskoj školi, OŠ “Kosta Trifković”, OŠ “Vasa Stajić”, Tehničkoj školi “Mileva Marić Ajnštajn”, OŠ “Đorđe Natošević”, OŠ “Dositej Obradović”, OŠ “Đura Daničić”, OŠ “Jožef Atila”, i OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” u Sremskoj Kamenici.

U Medicinskoj školi “7. april” i u Gimnaziji “Isidora Sekulić” neće biti redovne nastave, ali će biti organizovani časovi odeljenskog starešine i psihološko-pedagoški rad sa učenicima.

Nastava se redovno održava, između ostalih, u OŠ “Ivo Lola Ribar” i OŠ “Jovan Dučić”. Osnovna škola “Petefi Šandor” radi, ali neki nastavnici ne drže nastavu.

Podsetimo, i Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije, Unija sindikata prosvetnih radnika i Sindikat radnika u prosveti Srbije najavili su štrajk, odnosno obustavu nastave.

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) zahteva hitnu smenu ministra prosvete Branka Ružića, zbog odgovornosti za tragediju u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu, u kojoj je ubijeno osmoro dece i radnik obezbeđenja.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije saopštila je da će svi njihovi članovi zaposleni u školama u petak, 5. maja, obustaviti rad. Oni su naveli da će zaposleni biti u školama, ali neće izvoditi nastavu.

Sindikat radnika u prosveti Srbije takođe je u svojoj odluci o štrajku naveo da će zaposleni u petak obustaviti rad, ali da će ostati na radnom mestu. Oni zahtevaju obezbeđenje za sve zaposlene u prosveti, poštovanje dostojanstva ličnosti na radu i rad u bezbednom okruženju.

Za danas je u Novom Sadu zakazana i sednica Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama, potvrdila je članica gradskog veća za obrazovanje Dina Vučinić.

Poziv roditeljima da podrže nastavnike i učitelje

Ekološki front Novi Sad i Eko straža Novi Sad saopštili su da podržavaju odluku prosvetnih radnika o obustavi rada, kao i zahteve za smenu ministra prosvete Branka Ružića i veću bezbednost u školama.

Pozvali su i sve roditelje da se okupe ispred škola svoje dece, da pokažu solidarnost.

“Pokažimo solidarnost, međusobno se organizujmo od grada do grada, od škole do škole, od razreda do razreda. Bez vođa, politike i politikanata”, istakli su u objavi.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay