Početna Gradske teme Univerzitetu u Novom Sadu nagrada za saradnju sa Kinom

Univerzitetu u Novom Sadu nagrada za saradnju sa Kinom

0

Univerzitet u Novom Sadu dobitnik je visokog priznanja Obrazovne asocijacije za međunarodnu razmenu Kine pod nazivom “2018 Best Partner of CEAIE”, za dosadašnji doprinos radu i aktivnostima Konzorcijuma institucija visokog obrazovanja Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIEZ).

Ova nagrada je pripala Univerzitetu u Novom Sadu, jer fakulteti koji su u sastavu UNS-a intezivno sarađuju i neguju dugogodišnje odnose sa univerzitetima u Kini.

Pored Filozofskog fakulteta u okviru kojeg postoji Konfucijev institut, Akademija umetnosti se izdvojila po svojim dugogodišnjim aktivnostima i saradnji sa kolegama iz Kine, jedina iz Srbije je pozvana da pristupi alijansi i uđe u konzorcijum sa umetničkim univerzitetima u NR Kini – The “Belt & Road” International Film Education Alliance (BRIFEA).

Naime, već četiri godine Akademija umetnosti intezivno sarađuje sa Univerzitetom za komunikacije u Pekingu. Prof. Siniša Bokan, dekan i prof. dr Dubravka Lazić, prodekanka za umetnički rad i međunarodnu saradnju Akademije umetnosti više puta su boravili u NR Kini i tom prilikom potpisali sporazume o saradnji sa nekoliko umetničkih univerziteta. Od 2015. studenti iz Kine organizovano dolaze na Letnju radionicu fotografije i podvodne fotografije gde pohađaju kurseve u okviru kojih im je organizovan i praktični rad.

Studenti iz Kine posećuju i manifestacije Akadmije umetnosti Novi Sad poput izložbe Svetskog bijenala studentske fotografije i plakata, a primetan je i porast interesovanja za njihovo učešće na ovim i ostalim projektima koje organizuje Akademija umetnosti Novi Sad.

Dekan Akademije umetnosti Siniša Bokan, objašnjava da su univerziteti iz Kine više nego zainteresovani za proširenje saradnje, a jedan od prioriteta je svakako intezivirana razmena studenata, odnosno odlazak naših studenata i dolazak akademaca iz Kine na naš Univerzitet, konkretno na usavršavanje na doktorskim umetničkim studijama na Akademiji umetnosti.

“Upravo je taj vid saradnje jedan od naših prioriteta ponovne posete NR Kini. Tokom dve nedelje boravka imaćemo priliku da posetimo šest umetničkih centara, a samim tim ćemo i maksimalno promovisati rad Akademije”, ističe prof. Bokan i dodaje da velika kulturološka razlika između dve zemlje predstalja inspiraciju i motivaciju za umetničku produkciju kako naših studenata, tako zaposlenih i obrnuto.

Profesor Bojan Lalić, rukovodilac Sekretarijata Konzorcijuma institucija visokog obrazovanja Kina – CIEZ na Univerzitetu u Novom Sadu objašnjava da rad Akademije umetnosti i ostalih fakulteta, članica UNS-a predstavlja rezultat mnogobrojnih aktivnosti Univerziteta u ulozi Sekretarijata Konzorcijuma, koji se pre svega ogledaju u jačanju akademskih veza između univerziteta u zemljama Centralne i Istočne Evrope sa univerzitetima u NR Kini, ali ističe da posla ima još mnogo.

“Uložili smo ogroman trud i otvorili vrata ka mnogim Univerzitetima u Kini koji su pre svega i više nego zainteresovani za saradnju sa nama. Raspolažu najsavremenijom opremom za rad i istraživanja. Željni su novih saznanja i rada u naučnoj i umetničkoj produkciji što im svakako mi na našem Univerzitetu možemo dati”, ističe Lalić i dodaje da za neometanu razmenu studenata, istraživača i profesora za sada ima problema i sa jedne i sa druge strane u smislu nedefinisanih stipendija za studente koji dolaze iz Kine.

“Postoji velika asimetrija jer je Kina opredelila značajna sredstva za stipendije dolazećih studenata, dok Srbija taj program gotovo da nema”, dodaje on.

Na nivou cele Srbije, postoji oko 100 stipendija koje se pod nazivom “Svet u Srbiji” distribuiraju na sve fakultete i na sve zemlje na svetu. Letnje škole jesu rešenje, ali Sekretarijatu je cilj razmena više desetina studenata iz Kine na UNS i obrnuto na godišnjem nivou.

Univerzitet u Novom Sadu je u septembru 2017. godine izabran za novo sedište Sekretarijata Konzorcijuma institucija visokog obrazovanja NR Kina-CIEZ, zahvaljujući angažovanju u velikom broju aktivnosti u okviru saradnje između Srbije i NR Kine u oblasti visokog obrazovanja, a u okviru kineske inicijative pod nazivom “Pojas i put” i Mehanizma 16+1 za saradnju NR Kine sa zemljama Centralne i Istočne Evrope (CIEZ).

Na kraju dva velika međunarodna skupa, koji su održani u zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu 21. i 22. septembra 2017. godine, Univerzitetu u Novom Sadu je za naredne dve godine poverena uloga Sekretarijata konzorcijuma Konzorcijuma institucija visokog obrazovanja za iz 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope. Akademija umetnosti Novi Sad bila je zadužena za umetnički program.

Izvor: 021.rs
Foto: Printscreen