Početna Gradske teme GSP odustaje od kupovine pet novih autobusa

GSP odustaje od kupovine pet novih autobusa

0

Javno gradsko saobraćajno preduzeće „Novi Sad” odustaje od nabavke pet solo niskopodnih autobusa na dizel-gorivo zbog privatizacije akcionarskog društva „Ikarbus” od kojeg je trebalo da dobije nova vozila.

Zbog toga će preduzeće u celosti otplatiti sedam niskopodnih „Ikarbusovih” autobusa na dizel-gorivo koji su kupljeni na lizing 2016. godine, a stigli su u vozni park JGSP-a u martu. Otkup će koštati više od 104,2 miliona dinara, od čega Grad plaća 100 miliona, a preduzeće preostali iznos.

– Pozitivni efekti koje bi preduzeće ostvarilo od navedenog otkupa su, pre svega, pravo svojine na pomenutim autobusima, otpis kamata u iznosu od 4,45 miliona dinara, kao i značajan uticaj na novčane tokove u smislu smanjenja mesečnih obaveza po tom osnovu sa šest miliona dinara na 2,8. Oslobođeni novac bi se usmerio na plaćanje obaveza za gorivo, čime je uslovljeno redovno obavljanje javnog prevoza putnika – navedeno je u odluci GSP-a.

Podsetimo, nakon raspisanog tendera za nabavku pet solo niskopodnih autobusa na dizel-pogon, u aprilu ove godine potpisan je ugovor sa zemunskom fabrikom „Ikarbus” i austrijskom kompanijom „Abeks”. Time je vozni park gradskog prevoznika trebalo da bude bogatiji za 12 autobusa. Sedam autobusa je dopremljeno a preostalih pet neće biti kupljeni.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay