Početna Gradske teme Vatrogasna cisterna obogatila vozni park DVD Petrovaradin

Vatrogasna cisterna obogatila vozni park DVD Petrovaradin

0

Dobrovoljno vatrogasno društvo Petrovaradin, zahvaljujući donaciji vatrogasnog društva iz Slovenije (PGD Dravograd), obogatilo je svoj vozni park vatrogasnom cisternom, čime će biti upotpunjen rad operativne jedinice.

Kako objašnjava predsednik DVD Petrovaradin Igor Sić, to društvo, čiji članovi dobijaju pozive za ispomoć Vatrogasnoj brigadi pri najvećim požarima u gradu, ubraja se među najaktivnija na teritoriji Novog Sada.

“Cisterna je izuzetno očuvana i u sjajnom stanju”, kazao je Sić. “Vozilo je marke “tam”, proizvedeno 1985. godine, s kapacitetom od četiri do četiri i po tone vode, ima brzo vitlo i odličnu pumpu srednjeg pritiska. Do sada smo imali navalno vozilo iz 1980. godine, među članovima i meštanima poznato kao “deda Dajc”. Najveći izazov nam je predstavljala mala količina vode koju smo imali na raspolaganju, te smo izlazili na teren sa oko tri tone vode. Sada sa dodatne četiri tone u novoj cisterni možemo vrlo dobro da odgovorimo na gotovo sve izazove.”

Prema rečima Sića, doskora su dobrovoljna vatrogasna društva imala mnogo prepreka ukoliko su želela da nabave opremu.

“Uz podršku Sektora za vanredne situacije, sada društva mogu da uvezu vozila koja ne ispunjavaju propisane ekološke norme”, objasnio je Sić. “Sektor je uspeo da izdejstvuje preko Ministarstva unutrašnjih poslova da vatrogasna vozila budu izuzeta iz pravila, odnosno da mogu biti registrovana uz odluku Vlade Republike Srbije i uz posebno rešenje koje izdaje Auto-moto savez Srbije.”

Ova novina je izuzetno značajna, naglasio je Sić, jer je nabavka opreme pojednostavljena, te je otvoren put svim drugim vatrogasnim društvima da modernizuju opremu i poboljšaju svoj položaj. Osim toga, mogu da prodube saradnju i prijateljstvo sa kolegama u Evropi koje su voljne da svoju opremu poklone dobrovoljcima u Srbiji.

Izvor: Dnevnik.rs/S. Kovač
Foto: DVD Petrovaradin