Početna Aktuelno Više od 140 miliona dinara za zalivne sisteme na Bulevaru Evrope, u...

Više od 140 miliona dinara za zalivne sisteme na Bulevaru Evrope, u Futoškom i Limanskom parku

0

Gradsko zelenilo platiće više od 147 miliona dinara za postavljanje zalivnih sistema u Futoškom i Limanskom parku, kao i delu Bulevara Evrope.

Ovo je vrednost tri posebne javne nabavke, te bi u roku od tri meseca pomenute lokacije trebalo da dobiju automatske sisteme za zalivanje.

Poslove na gradnji sistema navodnjavanja Futoškog i Limanskog parka i dela Bulevara Evrope, koji obuhvata postavljanje više desetina kilometara cevi i hiljade mlaznica, na sva tri tendera dobile su iste firme – “Bob” iz Novog Sada, “Skala garden” iz Subotice i “Svetlana Džida – Građevinska radnja Irina 2009 MM” iz Veternika. Oni su bili i jedini ponuđači na tenderima.

Vrednost radova u Limanskom parku je 39,2 miliona dinara sa PDV-om.

U tehničkoj specifikaciji za Limanski park se navodi da je predviđeno postavljanje automatskog zalivnog sistema sa izvorištem. Pumpa će se ugraditi na dubini od 18 metara sa kapacitetom od 20 litara u sekundi.

Za zalivanje travnjaka će se koristiti takozvani “pop-up” rasprskivači, koji imaju rotacione mlaznice i “izviruju iz zemlje”, dok će se za ruže i šiblje koristiti sistem “kap po kap”. Za navodnjavanje stabala u Limanskom parku koristiće se cevi oko stabala. Takođe, za dodatno navodnjavanje pojedinih sadnica i novozasađenih biljaka predviđena je mreža mini baštenskih hidrana na koju bi se kačila baštenska creva za zalivanje. U Limanskom parku, na površini od 101.391 kvadrata, biće postavljeno ukupno više od 35 kilometara cevi (navodnjavanje i “kap po kap”) i druge opreme.

Prema ugovoru vrednost radova u Futoškom parku je 35,7 miliona dinara sa PDV-om.

U Futoškom parku će takođe biti izgrađen automatski zalivni sistem sa izvorištem, pumpa će biti u bunaru na dubini od 22 metra, sa kapacitetom od 12 litara u sekundi. Kao i u Limanskom parku, koristiće se “pop-up” rotacioni mlaznici, sistem “kap po kap”. Koristiće se i baštenska creva. Biće postavljeno ukupno više od 26 kilometara cevi, gotovo 800 raspršivača za zalivanje travnjaka, 95 kompleta za zalivanje stabala.

Za izgradnju zalivnog sistema na delu Bulevara Evrope biće izdvojeno najviše novca – 72,3 miliona dinara sa PDV-om.

Zalivni sistem biće izgrađen na delu od Futoške do kružne raskrsnice na Limanu, pokrivajući i početak Bulevara patrijarha Pavla. Sistem će biti izgrađen na desnoj strani bulevara, kada se gleda iz pravca Futoške ulice, dok se na levoj strani neće raditi “zbog nedefinisanja zelenih površina”.

Koristiće se bunar na dubini od 18 metara, sa kapacitetom od 5,66 litara u sekundi. Kao i na prethodno navedenim lokacijama, koristiće se “pop-up” sistemi, dok će “kap po kap” primenjivati kod cveća, žbunja i stabala. Biće montirano i 38 ventila za povezivanje baštenskih creva. Postavlja se više od 15 kilometara cevi, više od 1.800 raspršivača za zalivanje travnjaka, 213 kompleta za zalivanje stabala.

Rok za završetak radova na sve tri lokacije je 90 dana.

Izvor: 021.rs
Foto: Wikipedia