Početna Gradske teme Vladimir Šojić: Uprkos medijskom cirkusu naš grad će dobiti jedinstveni poslovni objekat...

Vladimir Šojić: Uprkos medijskom cirkusu naš grad će dobiti jedinstveni poslovni objekat po najvišim svetskim standardima!

0

Novi Sad izgradnja  (3)

Vladimir Šojić, izvršni direktor firme “Galens”, koja će započeti gradnju 12-spratnog solitera u centru grada, o kojem smo pisali na našem portalu i koji je izazvao burne reakcije naših građana, dao nam je izjavu i rekao da priča o hotelu “Lona” nije potekla od javnosti, kao što smo verovatno i upoznati, i da je odgovor na to pitanje najbolje potražiti od arhitekte koji je projektovao objekat i koji će znati da nam kaže gde je našao inspiraciju za budući izgled stambeno poslovnog kompleksa.

Gospodin Šojić odgovorio je na naša pitanja o tome kako će ovaj objekat uticati na život Novosađana, kako će se svojim modernim dizajnom uklopiti u starom gradskom jezgru i da li je čuo da se mnogi stanovnici našeg grada protive izgradnji solitera. Ipak, pitanje sličnosti ovog objekta sa rovinjskim hotelom “Lona” smatra isuviše tendecioznim i sugestivnim, čak i neozbiljnim, uz akcenat na činjenicu “da zna od koga je poteklo, te da arhitekta svoj projekat može da brani isključivo u svojoj struci, a ne u tabloidima, kao i da ga zbog toga neće uvlačiti u ovaj medijski cirkus”.

Uskoro krećemo sa izgradnjom ekskluzivnog stambeno poslovnog objekta u centru grada u Ulici Narodnih heroja 1. koji će sadržati poslovne i stambene prostore pretežno tihe delatnosti, koji ni na koji način neće narušavati poziciju na kojoj se nalazi. Ispod celog objekta projektovana su tri nivoa garažnog prostora sa oko 400 parking mesta (koji zadovoljavaju sve potrebe funkcionisanja projektovanog objekta a takođe, jedan deo parkinga imaće funkciju i javnog parkinga, što će unaprediti i olakšati parkiranje u centru grada). Kao društveno odgovorna firma, vodili smo računa o svim aspektima zaštite, kako ekološkim tako i građevinskim, tako i kulturološkim. Predvideli smo obezbeđenje susednih objekata posebnim građevinskim metodama. Restauirana je kompletno fasada banke sa svim detaljima koji su isklesani od kamena, pod nadzorom sekretarijata za zaštitu spomenika. U konsultacijama sa gradskom upravom posebno se obratila pažnja na kulturno nasleđe Jermenske zajednice, njihove crkve i prateće spomenike koji se nalaze uz parcelu, u vidu zaštite i očuvanja. Sam projekat budućeg objekta, arhitekturu, poziciju i funkcionalnost smo pripremali više od godinu dana, pokušavajući da ni sa jednim detaljem ne narušimo jezgro centra grada. Kroz razne analize, mišljenja stručnjaka iz svojih oblasti, kroz simulacije saobraćaja i potencijalnih problema, došli smo do projekta koji će zadovoljiti sve aspekte građevinskog poduhvata projektovanog objekta. Primena savremenih materijala i opreme koji će se ugrađivati u planirani objekat, zadovoljiće najviše svetske standarde koji trenutno važe, kako u stambenom tako i u poslovnom prostoru, tako da će naš grad dobiti jedinstveni poslovni objekat po najvišim svetskim standardima i po ugledu na sve velike evropske metropole. Ovom investicijom želimo da doprinesemo podizanju ugleda našeg grada i stanemo rame uz rame sa čuvenim prestonicamakoje imaju slične objekte u centru grada – ističe gospodin Šojić.

Autor: Bojana Šević
Foto: Galens