Početna Gradske teme Vozač kamiona jurio biciklističkom stazom na nasipu kod Begeča

Vozač kamiona jurio biciklističkom stazom na nasipu kod Begeča

0

Neretko biciklističku stazu između Futoga i Čelareva korite vozači automobila da bi bez saobraćajne gužve došli do svog odredišta. A nedavno se tom stazom uputio i vozač kamiona koji je bio natovaren zemljom. Video na kojem se ovo vidi objavila je Novosađanka i aktivistkinja Dragana Arsić.

Bahatost vozača kamiona privatne kompanije išla je do te mere da isti nije usporio videvši bicikliste (Draganu i njenog muža), na biciklističkoj stazi, već je u punoj brzini išao ka njima i u poslednjem trenutku samo skrenuo na travu, da bi se potom vratio vožnji na stazi.

Dragana Arsić kaže da je, nakon ovog izuzetno opasnog iskustva, slučaj sa dokazima prijavila saobraćajnoj policiji.

– Redovno vozimo do Čelareva tom stazom i stalno srećemo automobile, traktore, a u poslednje vreme nažalost i kamione. Sreli smo ovaj kamion dva puta – u odlasku i u povratku, kad je odnosio zemlju i kad se vraćao, a bukvalno smo se jedva zadržali na stazi da ne bismo pali na travu, koliko je brzo vozio. Kad smo ga sreli u povratku, na velikoj udaljenosti smo počeli da mu mašemo kako bi čovek stao, da bismo popričali sa njim i objasnili mu da ne može tuda da se kreće, ali je on tako bahato projurio, apsolutno nije ni usporavao i u poslednjem momentu je samo skrenuo na travu – školski primer nasilničke vožnje – priča Dragana.

Kako kaže Arsićeva, njen suprug, koji vodi biciklistički klub, često sa grupom dece vozi na ovom potezu i naleće na razna iskustva sa vozačima motornih vozila.

– Zašto od starta tu nije postavljena signalizacija, spuštena rampa i problem rešen? Tim pre što je ovo Eurovelo 6 ruta, evropska cikloturistička ruta i mnogi biciklisti tuda voze i zaista su zaprepašćeni i zgranuti kad vide kako to kod nas uopšte nije obezbeđeno za namenu za koju je pravljeno. Kao ekolog, takođe skrećem pažnju da je ovo nasip i da, kao takav, nije nikako predviđen za motorna vozila – putnička ne, a kamoli za traktore i kamione. To je direktno ugrožavanje strukture nasipa, krpi se zakon o vodama i sve što reguliše funkciju odbrambenog nasipa – naglašava ona.

Postavljanje signalizacije je prošle godine inicirala saobraćajna policija, kad se isti problem pojavio i odgovorni građani prijavili.

Izvor: 021
Foto: Printscreen