Početna Gradske teme Vučić na otvaranju fabrike “Nidek” u Novom Sadu

Vučić na otvaranju fabrike “Nidek” u Novom Sadu

0

Japanska kompanija “Nidek” danas, 18. maja, u Novom Sadu je otvorila fabriku za proizvodnju elektromotora, u Industrijskoj zoni sever 4 (Ratno ostrvo 8A).

Za tu investiciju vrednu oko 250 miliona evra Vlada Srbije je dala subvenciju od 8,9 miliona evra.

Predsednik Aleksandar Vučić je na svečanom otvaranju rekao da je ova fabrika za nas značajna i zbog plata, penzija, kao i za zapošljavanje ljudi.

“Teško da će mnogi da odu iz zemlje kad ovakve fabrike otvorite, to je veliki uspeh za nas”, naglasio je Vučić.

Predsednik se u razgovoru sa radnicima fabrike upoznao sa procesom proizvodnje i motorima koji će se proizvoditi. Dodao je da fabrika neće zapošljavati “ogroman broj radnika”, ali da se u njoj primenjuje vrhunska tehnologija i da je dovođenje japanskih investitora velika stvar, “od najvećeg značaja za Srbiju”.

“Kada dovedete japanski ‘Nidek’, onda svi žele da dođu. Mi smo pregovore počeli 2020. godine, 2021. u potpunosti ušli u proces pregovaranja i njihov predsednik je hvalio Srbiju u trenucima kada mnogi nisu hteli i smeli i beskrajno hvala ‘Nideku’ na tome”, naveo je Vučić.

Ukazao je i da ga posebno raduje to što su se neki građani Srbije vratili iz inostranstva kako bi radili u fabrici u Novom Sadu, jer će na taj način doprineti razvoju Srbije, a ne neke druge države.

Vučić je naglasio i da je otvaranje fabrike “Nidek” od suštinske važnosti za Srbiju, jer kako je rekao “Japanci ne dolaze na mesec ili dva već da ostanu”, kao i da će to podići standard i zaradu građana.

“Nidek” je osnovan 1973. godine u gradu Kjoto, u Japanu, a danas je svetski lider u proizvodnji svih vrsta elektromotora sa najvećim udelom na svetskom tržištu malih vretenastih motora koji napajaju hard diskove.

Korporacija posluje u više od 40 zemalja, sa oko 340 kompanija u grupi i zapošljava više od 120.000 ljudi širom sveta.

Ulaganje u Srbiju je deo dugoročne strategije kompanije, a pokretanje fabrike u Novom Sadu je prvi korak ka formiranju evropskog industrijskog parka “Nidek”.

Izvor: 021.rs
Foto: PrtSc/Instagram/BuducnostSrbije