Početna Kultura Promocija knjige “Srpsko društvo Crvenog krsta Srbije u Velikom ratu” danas u...

Promocija knjige “Srpsko društvo Crvenog krsta Srbije u Velikom ratu” danas u Arhivu Vojvodine

0

Promocija knjige “Srpsko društvo Crvenog krsta Srbije u Velikom ratu (1914-1918)” autora prof. dr Milana Radovanovića održaće se danas, 18. maja, u Arhivu Vojvodine, Žarka Vasiljevića 2A.

Podataka o radu Društva Crvenog krsta Srbije, tokom perioda 1914–1918, veoma malo je sačuvano. Srećna okolnost za obradu ove teme bilo je sačuvana Spomenica 1876–1936 u izdanju Društva Crvenog krsta Kraljevine Jugoslavije, kao i Izveštaj o radu 1912–1920 Srpskog društva Crvenog krsta.

Crveni krst Srbije je u uslovima rata omogućio niz informacija o položaju, životu i smrti, zdravlju i uslovima života kako onih koji su ostali u Srbiji, tako i onih na ratištu, u zarobljeničkim logorima i rasejanju, omogućujući njihovu prepisku.

Pošta (u širem značenju pismo, dopisnica, razglednica) se može izjednačiti samo sa jednom rečju “vest”. Pismo je bilo vesnik sreće i nesreće, radosti i tuge, nadanja i beznađa, očekivanja i razočarenja. Pismo je bilo to sredstvo koje je “vedrilo i oblačilo”, ozdravljavalo i obolevalo duše svih Srba. Pored određenih filatelističkih vrednosti, pismo i njegov sadržaj imali su mnogo veći, često do sada neshvaćen, značaj.

Društvo Crvenog krsta Srbije u tom smislu dalo je neprocenjiv doprinos.

Promocija će početi u 19 časova.

Izvor: 021.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay