Početna Gradske teme Zanatske i programerske obuke za nezaposlene Novosađane

Zanatske i programerske obuke za nezaposlene Novosađane

0

Grad Novi Sad će obezbediti obuku za stare i umetničke zanate, kao i za front-end programiranje, za 70 nezaposlenih osoba.

Gradska uprava za privredu raspisala je dve javne nabavke kojima će biti dodeljeni ugovori onima koji će obučavati građane za poslove kao što su ručna izrada predmeta od kože, gline, ručno tkanje, ali i front-end programiranje.

Planira se da 40 nezaposlenih sa liste novosadske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje pohađa kurs front-end programiranja. Program će imati dva nivoa, osnovni i napredni. Učiće se HTML, Java script, Bootstrap, rad sa Ajax metodama. Organizovaće se grupe do 10 polaznika, a predviđeno je da obuka traje 90 časova.

Oni koji ostvare 70 odsto tačnih odgovora na završnom testu, dobiće sertifikat o položenoj obuci.

Kada su u pitanju stari zanati, obuke za njih će pohađati 30 nezaposlenih. U obuku za stare i umetničke zanate i poslove domaće radinosti svrstani su i izrada ramova, uramljivanje i restauracija, kao i graverski poslovi. Najviše njih će učiti izradu predmeta od gline i ručno tkanje, dok će najmanje biti onih koji će se obučiti za ručnu izradu sapuna, graverske poslove i ručno kukičanje.

Građani će prolaziti kroz praktičnu i teorijsku obuku na kojoj će se upoznati i sa istorijom nekih zanata, ali i osnovama preduzetništva. Učiće o asocijacima preduzetnika, značaju udruživanja, fiskalnom sistemu, izvorima podsticajnih sredstava i slično. Imaće preko 120 časova od po 45 minuta. Nakon završne kontrole, uspešni polaznici će dobiti sertifikat o završenoj obuci.

Gradska uprava za privredu je prošle godine izdvojila nešto više od 400.000 dinara za obuku za ručnu izradu predmeta od kože. Ugovor je tada dobilo Udruženje samostalnih zanatlija Novi Sad.

Izvor: 021.rs