Početna Gradske teme Zatraženo da hrvatski postane službeni jezik u celoj Vojvodini

Zatraženo da hrvatski postane službeni jezik u celoj Vojvodini

0

Predsednica Hrvatskog nacionalnog veća u Srbiji, Jasna Vojnić, zatražila je da se hrvatski jezik uvede u službenu upotrebu u Vojvodini.

I to u Somboru, Apatinu i Baču, kao i na području cele Vojvodine.

Ona je taj zatev uputila predsedniku Aleksandru Vučiću na osnovu, kako navodi, presedana koji je napravljen sa uvođenjem “bunjevačkog jezika” u Subotici, saopštilo je Hrvatsko nacionalno veće.

Kako je se navodi, zatražila je da se hrvatski jezik uvede u službenu upotrebu gde god postoji mogućnost primene istih “afirmativnih mera” i principa pozitivne diskriminacije.

Zahtev je, osim predsedniku Srbije, upućen i Gradu Somboru i opštinama Apatin i Bač.

LSV: Sprovesti odluku o hrvatskom kao službenom jeziku

Pokrajinski i državni organi u najkraćem mogućem roku treba da sprovedu odredbe Ustava Srbije i Statuta Autonomne Pokrajine Vojvodine koje se odnose na službenu upotrebu hrvatskog jezika u Vojvodini, smatra Liga socijaldemokrata Vojvodine.

Kako navode ligaši, uvođenje hrvatskog jezika u službenu upotrebu od početka je nailazilo na velike prepreke.

“Treba podsetiti da je Skupština Vojvodine, uz predsedavanje Nenada Čanka, još 2002. godine donela odluku da je i hrvatski jezik u službenoj upotrebi u radu Skupštine. Nažalost, ustavne norme Republike Srbije i Statutom Vojvodine predviđena prava ne poštuju se u celosti. Pitanje službene upotrebe hrvatskog jezika ne sme se svoditi samo na lokalno pitanje u pojedinim gradovima ili opštinama, nego je potrebno u potpunosti sprovesti odluke Skupštine Vojvodine i omogućiti službenu upotrebu hrvatskog jezika na celoj teritoriji pokrajine”, navodi liga.

Ova stranka dodaje da je jasno da su nacionalističke snage na prostorima bivše Jugoslavije i dalje veoma snažne i da pokušavaju da ustanove praksu postojanja naroda prvog, drugog ili trećeg reda, pa je baš iz tog razloga potrebno snažno insistirati na sprovođenju Ustava i drugih pravnih akata koji osnažuju položaj pripadnika nacionalnih zajednica.

“Vojvodina je vekovima bila mesto susreta i zajedničkog života pripadnika velikog broja nacija”, zaključuje LSV.

Izvor: Tanjug
Foto: Pixabay