Početna Gradske teme Zbog buke i renoviranja stanova najviše pritužbi Komunalnoj miliciji

Zbog buke i renoviranja stanova najviše pritužbi Komunalnoj miliciji

0

Budući da zbog pandemije koronavirusa brojni Novosađana provode vreme u svojim domovima, od uvođenja vanrednog stanja Komunalna milicija u gradu se, kako saznaje Dnevnik, najčešće susreće s problemom narušavanja kućnog reda u stambenim zgradama.

Za “Dnevnik” u Komunalnoj miliciji objašnjavaju da su sugrađani najčešće prijavljivali buku zbog slušanja i puštanja glasne muzike, renoviranja stanova i sličnih aktivnosti.

“Veoma važno je istaći da službenici Komunalne milicije prilikom svog postupanja moraju zateći građane u prekršaju, da bi došlo do primene ovlašćenja i da, u skladu sa Zakonom o prekršajima, svoja ovlašćenja mogu primenjivati samo prema punoletnima”, rekli su za “Dnevnik” u Komunalnoj miliciji. Pravni osnov za obavljanje poslova Sektora komunalne milicije sadržan je u zakonima i odlukama Skupštine grada. U Gradskoj upravi za inspekcijske poslove kao sektor organizovana je Služba komunalne milicije, koju trenuto čine tri šefa odeljenja i 47 komunalnih milicionera. Patrole Službe komunalne milicije rade 365 dana u godini neprekidno tokom 24 časa i to na teritoriji Novog Sada i u svim prigradskim naseljima koja pripadaju gradu.

Zbog specifičnosti poslova i organizacije službe tokom vanrednog stanja, na terenu su dve do četiri njihove patrole, koje s po četiri do osam komunalnih milicajaca, kontrolišu funkcionisanje u gradu. Svi oni podeljeni su na rejone Bulevar, Grbavica, Kej, Limani, Sremska strana, Centar, Detelinara, Novo naselje. Njima se, kako su rekli, po potrebi pripajaju i geografski najbliža prigradska naselja.

Tokom vanrednog stanja komunalni milicioneri svakodnevno asistiraju prilikom postupanja po naredbama Gradskog štaba za vanredne situacije i kontrole poštovanja propisanih mera. Pomažu i u organizaciji Crvenog krsta u Narodnoj kuhinji prilikom podele besplatnih obroka socijalno ugroženim kategorijama, a u saradnji s Policijskom upravom Novi Sad pomažu i najstarijim sugrađanima u vreme predviđeno za odlazak u kupovinu, tako što im dele zaštitne maske i rukavice. Angažovani su i u inspekcijskim službama Policijske uprave.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay