Početna Gradske teme Zbog izbora na Filozofskom: Studenti “zakatančili” Rektorat, ostaju u zgradi do danas

Zbog izbora na Filozofskom: Studenti “zakatančili” Rektorat, ostaju u zgradi do danas

0

Uoči današnjih izbora za Studentski parlament na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, grupa studenata blokirala je juče zgradu Rektorata.

Pre upada u zgradu Rektorata, studentkinja novinarstva Mila Pajić rekla je na početku da povod tribine da objasne šta je nepravilno i nepravedno što se dešava na njihovom fakultetu.

“Oduzimaju nam čast, uzimaju nam novac na gluposti, ne odgovaraju nam na mejlove i beže od nas na hodniku. Šamaraju nas i pesniče, fakultet ne reaguje. Nova odluka parlamenta najavljuje novi izborni dan sutra u Rektoratu, uz obezbeđenje. Koga ćete nam dovesti? Batinaše? Po članu 5 njihovog pravilnika izbori moraju da se održe na fakultetu. Krše pravilnik koji su oni doneli”, rekla je ona.

Dodala je da “rektor ne sme da se meša u rad studentskog parlamenta”, kao i da “neće odustati”.

U zgradi Rektorata bila je i policija, studenti kažu da su tu “verovatno, jer moraju”.

“Takav je proces da samo dajemo izjave i oni moraju da podnesu zapisnik. Sad ćemo videti šta će se dešavati. Mi ćemo verovatno da učimo ovde. Ja sutra na primer imam ispit. Ostali imaju isto ovih dana”, kaže student Lazar Dinić.

Nakon što su uzeli izjave, policajci su otišli, a u jednom trenutku u zgradi je isključena i struja.

Dinić kaže da su ušli u zgradu Rektorata zato što danas treba da se održe izbori ovde “što je protivzakonito i krši pravilnik o sprovođenju izbora tačnije član 5 koji nalaže da izbori moraju biti na fakultetu”.

“Da ne bi bilo problema sutra mi smo dan ranije ušli da bismo sprečili da uopšte održe te izbore i ovde ćemo biti do danas, u 16.00 kada se zatvara biračko mesto koje je protivzakonito i ne sme biti”, ističe Dinić.

Glasanje za Studentski parlament na ovom fakultetu blokirano je u više navrata, poslednji put sredinom prošlog meseca.

Tada je došlo i do fizičkog sukoba, a na teren su izlazili i policija i Hitna pomoć.

Studenti su u prošlosti slali i prijavu Prosvetnoj inspekciji zbog sumnje na nepravilnosti izbornog postupka, ali se ona do danas nije oglasila.

Grupa studenata iz STAV-a smatra da su novi izbori raspisani nelegitimno, s obzirom da se inspekcija nije oglasila ni povodom prethodnih.

Šta su zahtevi?

Studenti STAV-a zahtevaju ukidanje obaveze, propisane Pravilnikom o sprovođenju izbora za parlament, koja se tiče preuzimanja obrasca od izborne komisije prilikom pružanja podrške kandidaturi neformalne grupe.

Ovde je glavni problem što je rukovodstvo Studentskog parlamenta tako promenilo pravilnik da je potrebno da se prikupi 500 potpisa podrške, što je 10 odsto od broja studenata ovog fakulteta.

Pobunjeni studenti kažu da bi još možda nekako i prikupili te potpise obilazeći fakultet, ali problem je što zapravo po pravilniku svako treba posebno da preuzme i popuni formular podrške, što je organizaciono skoro nemoguće izvesti.

Inače, kandidaturu za parlament je predala samo jedna opcija – Savez studenata Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Izvor: N1, 021.rs
Foto: Arhiva