Početna Intervju dana Konferencija “Svet u 2022.”: Dragan Stokić – Učestvujemo u transformaciji srpske privrede

Konferencija “Svet u 2022.”: Dragan Stokić – Učestvujemo u transformaciji srpske privrede

0

The Economist godišnja konferencija pod nazivom “Svet u 2022” ove godine će se održati u hibridnom formatu u Narodnoj skupštini Republike Srbije, 14. decembra, s početkom u 9 časova.

Učesnici konferencije će se okupiti u maloj sali Narodne skupštine a publika će i ove godine konferenciju moći da prati putem prenosa uživo na YouTube kanalu.

„Svet u 2022“ konferencija je jedna od najstarijih konferencija koju organizuje kompanija Color Media Communications i već je postala prepoznatljiva kao događaj koji zatvara tekuću godinu zaključcima o politčkom, poslovnom, i društvenom ambijentu Srbije i otvara pitanja od značaja u narednoj godini.

Program možete pronaći na linku: www.communications.rs/svetu2022   

Kao i svake godine na skupu će se okupiti čelni ljudi Vlade Srbije, predstavnici diplomatskog kora i poslovnih udruženja, vodeći privrednici iz Srbije, kao i ličnosti iz javnog i kulturnog miljea.

Konferenciju otvaraju: Ivica Dačić, predsednik Narodne skupštine R. Srbije; Aleksandar Vučić, predsednik R. Srbije; Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka za rudarstvo i energetiku; Maja Gojković, potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja; Darija Kisić Tepavčević, ministrarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja; Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda; Fransoaz Žakob, stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija (UN); Dejana Kostadinova, direktorka UNICEF-a; Frančeska Boneli, šefica Predstavništva UNHCR-a i Alessandro Bragonzi, šef regionalnog predstavništva EIB za Zapadni Balkan.

Ovim povodom, naš sagovornik bio je Dragan Stokić, predsednik Francusko-srpske privredne komore, jedan od učesnika konferencije, koji je istakao: U godini koja nam predstoji stavljamo akcenat na aktivnosti iz domena održivog razvoja s ciljem da podržimo transformaciju srpske privrede, pomognemo joj da postane efikasnija i konkurentnija u korišćenju resursa, ali i da se olakša njeno usklađivanje sa evropskim Green Dealom. Posledice pandemije na ekonomiju već duže vreme su na listi prioritetnih problema poslovne zajednice. Rešavanje tih problema iziskuje vreme i naporan rad preduzetnika, menadžera i svih zaposlenih, kao i neizostavnu pomoć Vlade Srbije. Pored korporacija, MSP čine veliki postotak naših članova, ona su okosnica srpske privrede i od izuzetnog je značaja za nas da se izborimo za podršku.

Šta bi sa stanovišta Francusko-srpske privredne komore trebalo da budu prioriteti Vlade Srbije u u 2022.?

– Nezaobilazni aspekt u kom Vlada igra veliku ulogu jeste omogućavanje boljeg poslovnog okruženja i poboljšanje uslova za ekonomski rast. Smatramo da bi Vlada trebalo da razmotri i posebne podsticaje za izvozno orijentisane domaće proizvođače, naročito MSP koja imaju izvozni potencijal, a još uvek ne izvoze. Potrebna je i pomoć oko pronalaženja klijenata kroz subvencije za istraživanja tržišta ili zapošljavanje osoba koje bi se time bavile u okviru preduzeća koja još nemaju izvozni sektor.

Verujemo da su mladi pokretači promena. Neophodno je omogućiti mladima da razvijaju svoje talente i znanja, ali i orijentisati privredu ka rešavanju problema nezaposlenosti mladih. Iz tog razloga veliki broj aktivnosti posvećujemo studentima i diplomcima, ali verujemo da se nadležni organi Vlade Srbije mogu aktivnije uključiti u ovu zajedničku borbu za ostanak mladih u Srbiji, u adekvatnom i kvalitetnom poslovnom okruženju.

Šta su bili najveći izazovi sa kojima su se suočile francuske kompanije u Srbiji?

– Kao i svuda, i francuske kompanije u Srbiji su morale da promene dinamiku poslovanja i prilagode se novim uslovima rada uzrokovanim pomenutom pandemijskom situacijom. Iako kriza nije imala dramatičan uticaj na poslovanje, te ni u jednoj kompaniji nije bilo masovnog otpuštanja zaposlenih, ovo je definitivno bio jedan od najvećih izazova.

Još jedan izazov sa kojim smo se suočili, ali i iz kog smo izvukli sve pozitivne aspekte jeste proces digitalizacije. Primena digitalnih tehnologija je imperativ održivosti uspešnog poslovanja privrednih subjekata danas i ubuduće, i uz inicijative kojima doprinosi Vlada, nastavićemo da ojačavamo Komorine aktivnosti i aktivnosti preduzeća članica u tom pravcu.

Koliko izazova i kakvih nas očekuje u 2022. godini?

– Pred našim preduzećima su veliki ekonomski izazovi i smatram da je potrebno vreme da se svi oni regulišu. Takođe, želim da naglasim da je većina savremenih izazova nepredvidiva, baš kao što je bio slučaj sa pandemijom virusa kovid 19. Upravo nam je pandemija stavila do znanja da moramo biti spremni da uspešno odgovorimo na potencijalne krize koje nam donosi 2022. Prekidanje lanaca nabavke, nedostatak sirovina, delova koji se proizvode van evropskog kontinenta, i sl. ostaviće dugotrajne posledice na ekonomiju. S druge strane, mi se nadamo da će upravo te posledice ove krize uticati da neka preduzeća prebace proizvodnju u Evropu i, zašto ne, u Srbiji.

Jedan od izazova na koji posebno treba obratiti pažnju već danas jeste zaštita životne sredine i održivi razvoj u kojem u Srbiji kaskamo za EU. Preduzeća članica Komore imaju istinsku strategiju održivog razvoja u Srbiji, i nastojimo da svakodnevno unapređujemo društveno odgovorni karakter poslovanja i utičemo na ekološku svest poslovne zajednice.

Naši prioriteti će biti aktivan rad na afirmaciji Srbije kao ekonomskog centra regije Zapadnog Balkana, kao i jačanje glasa CCFIS u Srbiji. Od početka krize intenzivno promovišemo Srbiju kao destinaciju za nearshoring i sourcing. Verujem da možemo očekivati privredni rast uprkos izazovima ukoliko nastavimo da čuvamo biznis, cenimo inicijative i nagrađujemo preduzetništvo.

U prvom panelu Nj.E. Tomas Šib, ambasador Nemačke, Nj.E. Šan Maklaud, ambasadorka Velike Britanije, Nj.E. Džajlz Norman, ambasador Kanade, Nj.E. Pjer Košar, ambasador Francuske i Nj.E. Amr Aljowaily, ambasador Egipta u Srbiji, te Nebojša Košutić, v. d. pomoćnika ministra spoljnih poslova i šef Sektora za EU pričaće o tome kako će izgledati svet u narednoj godini. Kroz diskusiju će ih voditi Žikica Milošević, gl. i odg. urednik The Ecoomista.

Predstavnici bilateralnih komora i poslovnih asocijacija, Zoran Petrović, predsednik AmChama, Dr David Landsman, predsednik Britansko-srpske privredne komore, Dragan Stokić, predsednik Francusko-srpske privredne komore, Giorgio A. Marchegiani, predsednik Komore italijansko-srpskih privrednika, Oliver Lepori, izvršni direktor Japanske poslovne alijanse u Srbiji i Simon Savsek, ekonomista iz EIB-a probaće da daju odgovore na pitanja o kretanjima srpske privrede u narednoj godini, Marku Andrejiću, odgovornom uredniku Biznis.rs

U trećem panelu će Dragana Korica, izvršna direktorka, Saveta zelene gradnje Srbije zajedno sa učesnicima razgovarati na temu zelene ekonomije i održivog razvoja, a njeni sagovornici su: Stylianos Tsoktouridis MSc, Managing Director of Alumil YU Industry A.D., Dušica Gaković, Project Lead, Deka inženjering doo, Jovana Cvetković, direktorka za razvoj, tehničke operacije I inovacije, MPC Properties, Tijana Koprivica, direktorka održivog poslovanja, Delta Holding i Aleksandar Ranđelović, ekspert za lizing, GEFF Srbija lizing.

Na konferenciji će se kroz studiju slučaja predstaviti i Telekom Srbija. Natali Delić, direktor direkcije za strategiju i digital će pričati na temu – Digitalni ekosistemi kroz inovacije i partnerstva. Iz kompanije Egzakta Nenad Pešić će prilati na temu “Lokalizacija srpske privrede”.

Ukoliko želite da pratite konferenciju putem prenosa uživo na YouTube kanalu, molimo vas da se za praćenje putem lajvstrima registrujete na linku:  https://bit.ly/3ycfR4r

Konferenciju su podržali Evropska Investiciona Banka, Srbijagas, Telekom Srbija, Egzakta, Alumil i Coca-Cola.