Početna Intervju dana Večera kod Miletića za Dečije selo: Očekujte predivnu muziku koja će biti...

Večera kod Miletića za Dečije selo: Očekujte predivnu muziku koja će biti u službi buđenja humanosti

0

Treći festival nacionalnih kuhinja “Food Planet” uveliko traje na novosadskom Trgu slobode. Prva država koja se predstavila je Meksiko, a do 30. septembra predstaviće se i mnoge druge.

Dakle, ljubitelji dobre hrane i zanimljivih turističkih destinacija moći će da uživaju u predstavljanju nacionalne kuhinje, kulture i tradicije svih 20 zemalja učesnica.

Posetioci festivala imaće priliku da svakog dana od 17.00 besplatno degustiraju specijalitete, uživaju u bogatom kulturno umetničkom programu i da se bolje upoznaju sa ukusima i običajima različitih krajeva sveta.

Na centralnom gradskom trgu nalaziće se i izložbene tezge u formi drvenih kućica u kojima će se vršiti prodaja suvenira, rukotvorina, hrane i pića.

Ono na šta smo ponosni je humanost kojoj smo dali posebno mesto u toku trajanja festivala.

Narednog ponedeljka, 16. septembra, prvi put organizujemo humanitarnu večeru pod vedrim nebom, po modelu „Long table” iz Graca, a svi koji budu želeli da prisustvuju, automatski pomažu Dečijem selu u Sremskoj Кamenici. U pitanju je “Večera kod Miletića”.

Planiran je muzički program koji neće biti s bine, nego s balkona i prozora zgrada koje okružuju Trg slobode, upravo sa namerom skretanja pažnje i na arhitekturu.

Pred humanitarno veče, razgovarali smo sa Aleksandrom Stankovom, direktorom Opere Srpskog narodnog pozorišta.

Opera je nastala kao popularna zabava, ali danas se kod nas smatra elitističkom i nije široko prihvaćena. Postoji, čak, i shvatanje da se ovaj muzički žanr ili voli ili mrzi – ništa između. Zašto bi sigurno trebalo slušati operu?

– Pogrešno je shvatanje operske umetnosti kao elitističke ili predodređene samo za izabrane slušaoce i gledaoce. Operska umetnost je u krizi u celom svetu, pa i u kulturno mnogo razvijenijim zemljama od naše. Međutim, mi kao misionari kuture i umetnosti dužni smo da svojim umećima i veštinama izađemo u publiku i približimo operu običnom čoveku, što će biti slučaj i 16. septembra.

Kroz razne akcije ovog tipa nastupa na otvorenom uspevamo da pridobijemo novu publiku, a naročoito mlade. Pokretanjem novog operskog festivala, i prvog u Srbiji “OPERARIA”, došli smo do podatka da u našem gradu postoji brojna operska publika koja nije mobilisana, a spremna je da popuni pozorišne dvorane. Dobra i kvalitetna muzika bilo kog žanra u čoveku budi ono najbolje, stoga moja topla preporuka za sve je Opera.

Kada je u pitanju muzika koja je univerzalna, i uvek privlači emociju koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim, šta možemo da očekujemo na predstojećoj večeri kada se uz nju spoji i humanost?

– Prvakinja opere SNP-a, Danijela Jovanović – sopran i solista opere SNP-a Željko R. Andrić – bariton, uz klavirsku pratnju Danijele Hodobe Leš, predstaviće slušaocima najlepše i najpoznatije arije Verdija, Pučinija i Bizea, pa će tako i predivna muzika biti u službi buđenja čovekovih najvrednijh osobina, u ovom slučaju humanosti.

Mejl za prijave: maja.miskovic.cpg@gmail.com.

Više informacija o festivalu Food Planet klikom OVDE , a više o humanitarnoj večeri klikom OVDE.

Foto: Promo/Danijela Jovanović – sopran, Željko R. Andrić – bariton