Početna IT & Business Drugi dan 11. Sarajevo Business Foruma – Ulaganje u javno-privatno partnerstvo je...

Drugi dan 11. Sarajevo Business Foruma – Ulaganje u javno-privatno partnerstvo je investicija u budućnost države

0

U sklopu drugog dana 11. Sarajevo Business Foruma održan je  poslovni razgovor sa predstavnicima iz Malezije. Razgovor su vodili: Noor Azmi Mat Said, generalni direktor nevladine organizacije Human Life Advancement Foundation, Wan Muhammed Zainal Wan Yahya, zamenik generalnog direktora Malezijskog udruženja franšiza, Mohd Akil Bin Mohd Yusof, član upravnog odbora Islamic Tourism Centre Malezija,  Dženan Mujezinović, menadžer marketinga i distribucije u BIMAL grupi,  Eldina Muftić, menadžer razvoja poljoprivrednog i snabdevačkog lanca u Zeraa Agricultute and Investment.

Govornici su istakli važnosti saradnje između Malezije i Bosne i Hercegovine u svim oblastima, sa akcentom na oblasti edukacije i nauke, uspostavljanju i povezivanju turističke industrije u Bosni i Hercegovini, te važnost komunikacije turističkog sektora sa svim učesnicima na održivom i konkurentnom tržištu. Azra Čolić, šefica sektora VIP Club BBI banke i Wan Muhammed Zainal Wan Yahya, zamenik generalnog direktora Malezijskog udruženja franšiza potpisali su memorandum o saradnji na polju poslovanja i uzajamne podrške.

Uloga javno-privatnog partnerstva i transfer znanja u privatnom i javnom sektoru bila je tema trećeg panela drugog dana 11. Sarajevo Business Foruma. Među panelistima su govorili: Manuela Naessl, šefica sektora za BiH u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD), Sven Petke, šef kancelarije Konrad – Adenauer – Fondacije (KAS), Ana Lucia Lind, međunarodna bankarka, financijska savetnica i investitorka, Dr. Kemal Aydin, predsednik Naučnog odbora Svetskog samita o starenju i Svetskog kongresa o starenju, NJ.E. Olav Reinersten, ambasador Norveške u Bosni i Hercegovini, Dadan Irawan Sarpingi, predsednik 4848, Group s raznim poslovima u Džakarti, Bangkoku, Singapuru, Bostonu i Džedi i Dado Durić, direktor operacija u firmi APS Façade.

Šefica sektora EBRD-a u BiH Manuela Nessl rekla je kako se prilike vide u svim industrijskim sektorima u Bosni i Hercegovini. EBRD kao najveći međunarodni finansijski investitor u BiH i regionu pomaže uspostavljanju javno-privatnog sektora. Najveći potencijali za uspostavljanje javno-privatnog partnerstva se vidi u sektoru energije i zdravstvu gde i dalje dominiraju državne kompanije.

Mr. Sven Petke, šef kancelarije Konrad – Adenauer fondacije rekao je kako je javno-privatno partnerstvo alternativa nabavkama u infrastrukturi, jer kreira neprofitne projekte i umanjuje troškove pri kreiranju infrastrukture.

„Privatno-javno partnerstvo treba biti opcija u pravljenju infrastrukturnih projekata i ovo je dobar način da se omoguće neophodne investicije od strane opština i države.“, rekao je Petke.

Gđa Ana Lucia Lind, međunarodna finansijska savetnica je kroz svoje iskustvo uvidela kako je ulaganje vlada u javno-privatno partnerstvo ustvari investicija u budućnost države.

„Isti modeli privatno-javnog partnerstva su primenjivi u svim vladama i zemljama u svetu, te je ovo model koji je primjenjiv na svaki element razvoja države.“, rekla je Lucia Lind.

NJ.E. Olav Reinersten, ambasador Norveške u Bosni i Hercegovini govorio je o ideji uspostavljanja poslovnog udruženja BiH i Norveške.

„Postoji puno prostora za investicije i trgovinsku razmenu, posebno u industrije obnovljive energije, turizam, metalne, ali i druge tradicionalne industrije.“, naglasio je Reinerster.

Dadan Irawan Sarpingi, predsednik 4848, Group Indonezija izjavio je kako je jedan od modela za preživljavanje biznisa upravo poslovno-javno partnerstvo, ali kako saradnja između vlade i privatnog sektora mora biti postavljena na „win-win temeljima“.

„Tokom pandemije jedini biznisi koji su opstali u Indoneziji su bili organizovani kroz privatno-javno partnerstvo. Ovo je novi ekonomski model nakon pandemije koji se potencira, te je potrebno da se uredi kroz ekonomske reforme i probiznis orijentaciju.“, rekao je Sarpingi.

Predsednik Naučnog odbora Svetskog samita o starenju i Svetskog kongresa o starenju Dr. Kemal Aydin spomenuo je globalni zdravstveni problem, a reč je o zanemarivanju starije populacije u celom svetu. Kao rešenje vidi učešće javno-privatnih partnerstava koji će se baviti ovim problemom.

Gospodin Dado Durić, direktor operacija u firmi APS Facade rekao je kako je privatno-javno partnerstvo u Velikoj Britaniji je na visokom nivou.

„I privatni sektor i Vlada prate principe i pravila, te na taj način i operativna i finansijska strana jako dobro funkcionišu za obe strane“, rekao je Durić.

Foto: SBF