Početna Kultura Dani Pavla Beljanskog u Gospođincima 17. i 18. juna

Dani Pavla Beljanskog u Gospođincima 17. i 18. juna

0

Povodom obeležavanja rođenja diplomate i kolekcionara Pavla Beljanskog (19. jun 1892 – 14. jul 1965), u okviru manifestacije “Dani Pavla Beljanskog” u Gospođincima, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog pripremila je raznovrstan program.

Manifestacija se održava u mestu u kojem su živeli preci Pavla Beljanskog i generacijama služili u pravoslavnoj Crkvi Sv. arhiđakona Stefana. Iz tog razloga Beljanski je u porti crkve u Gospođincima izgradio porodičnu grobnicu i ovom hramu poklonio slavsku ikonu porodice Beljanski, Kamenovanje Svetog arhiđakona Stefana, rad slikara Aksentija Marodića. Manifestacija se realizuje uz podršku Mesne zajednice Gospođinci, Turističke organizacije Žabalj, kao i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama APV.

Program:

Subota, 17. jun

17.00 časova

Mesna zajednica Gospođinci:

Svečano otvaranje izložbe “Umetnici, akademici” iz kolekcije Pavla Beljanskog

Postavka se zasniva na izložbi prvi put prikazanoj 2017. godine u Beogradu i Novom Sadu. Izložba u Gospođincima nudi mogućnost sagledavanja stvaralaštva umetnika akademika, na nov način, sa akcentom na njihovoj ulozi u godinama formiranja Galerije SANU i kolekcije Pavla Beljanskog.

18.00 časova

Svetosavski dom u Gospođincima:

Muzejska predstava “Boemi sa Monparnasa”

U izvođenju Teatra mladih “Mišolovka”, Novi Sad

Povodom izložbe “Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata”, u Kulturnom centru Srbije u Parizu, u Gospođincima će biti odigrana predstava “Boemi sa Monparnasa”. Predstava se zasniva na konkretnim situacijama iz života slikara Save Šumanovića u Parizu, njegovo poznanstvo sa čuvenim umetnicima Pariske škole i modelima koji su im pozirali, poput čuvene Kiki od Monparnasa. Predstava je deo projekta Muzeja mladih Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

Nedelja, 18. jun, 10.00 časova

Dečija radionica U ritmu muzeja

Kreativne aktivnosti biće usmerene na proučavanje posebne vrste umetnosti – stripa – putem koga najmlađi mogu da upoznaju detalje iz života darodavca Pavla Beljanskog, ali i da osmisle sopstvenu priču o doživljajima i ličnosti kolekcionara, njegovom sakupljanju i darivanju umetničke zbirke.

Izvor: Promo
Foto: Promo