Početna Kultura Holandski teatar igre u Novom Sadu u okviru 20. Beogradskog festivala igre

Holandski teatar igre u Novom Sadu u okviru 20. Beogradskog festivala igre

0

Trupa “Holandski teatar igre – NDT 1” iz Haga gostovaće dve večeri zaredom, 7. i 8. aprila, na sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, u okviru 20. Beogradskog festivala igre, sa triptihom komada “Trasa”, “Bogovi i psi” i “Figure u izumiranju (1.0)”.

Prvi segment ove trilogije “Trasa” rediteljski potpisuje Gabriela Karizo, koja je osmislila i dizajn kostima, dok kreaciju dela čini veliki tim ljudi.

Premijera 35-minutnog komada je bila 2022. godine u Hagu.

“Veoma je teško organizovati san, jer kada ga organizujete, onda se i probudite. Kada preuzmete kontrolu nad svojim snom, onda shvatite da spavate. Zbog toga je potrebno da kada sanjate, ne budete zaštićeni”, stoji u najavi za taj prvi deo omnibusa.

Tu su i poetske misli iz ovog scenskog dela:

“Neko hoda sam/preseca noć po fragmentima puteva,
Noć je ranjena/ krvari kroz pukotine sna,
Rane se raspršuju/ dah usnule životinje/ miris ljiljana,
Oči se zatvaraju i otvaraju/ noć ostaje noć.”

Rodom iz Argentine, Gabriela Karizo je počela da se bavi igrom već u 10. godini.

Kasnije se preselila u Brisel da radi sa umetnicom Karolin Markade.

Zajedno sa Frankom Šartijeom, 2000. godine Karizo je osnovala čuvenu trupu “Peeping Tom” sa kojom je realizovala predstave – “Karavana”, “Uzaludni život”, čuvenu trilogiju “Bašta”, “Salon” i “Suteren”.

Nakon toga nastaju produkcije “Ulica Vanderbranden br. 32” (2009) i “Izdaje se” (2011), koje su gostovale i na Beogradskom festivalu igre. Tokom 2013. godine “Peeping Tom” je sarađivao sa Holandskim teatrom igre.

Od 2016. Karizova je započela rad na poznatoj trilogiji o porodici – “Majka”, “Otac” i “Dete”, i publika BFI je gledala ta poslednja dva komada, kao i diptih “Vrata koja nedostaju” i “Napuštena soba” za koje je koreografski dvojac Karizo-Šartije dobio festivalsku nagradu “Jovan Ćirilov za korak dalje”.

Drugi komad holandske trupe u nizu je “Bogovi i psi – nedovršen rad” koreografa Jiržija Kilijana kome je to jubilarna, 100. postavka za Holandski teatar igre.

Misteriozni komad od 24 minuta, na muziku Ludviga van Betovena, majstora koreografije vizuelizuje tanku granicu između normalnog i abnormalnog.

Svetska premijera je održana 2008. godine u pozorištu Lucent Danstheater, u Hagu.

“Bogovi i psi” su nazvani “nedovršenim radom”, jer se oslanjaju na Kilijanovu fascinaciju lepotom onoga što nije završeno tokom života.

Komad je dobio holandsku nagradu “Labud” za “najimpresivniju produkciju umetničke igre” u 2009. godini.

Čuveni koreograf Jirži Kilijan je bio umetnički direktor Holandskog teatra igre skoro četvrtinu veka, a do 2019. godine, nastavio je da bude stalni koreograf ove trupe.

Mnoge trupe i škole širom sveta na svom repertoaru imaju Kilijanova vrhunska dela. Koreograf je laureat mnogih prestižnih, međunarodnih nagrada i takođe je prvi dobitnik Nagrade “Jovan Ćirilov” Beogradskog festivala igre.

Kritika u svetu kaže da “u komadu Bogovi i psi, Kilijan prikazuje neodređeni, halucinirajući svet u kome se suprotno i neobično oblikujuju na razne načine”.

Treći komad igre ovog triptih omnibusa jeste “Figure u izumiranju [1.0]” kanadske koreografkinje Kristal Pajt koja na scenu donosi jednu od najvažnijih tema savremenog vremena.

U scenskom delu od 30 minuta – Figure u izumiranju [1.0] opisuju problematiku klimatskih promena i globalnog zagrevanja, što autorka čini na gotovo literarni način.

Uz nadmoćne slike ona stvara pozorišnu varijantu uznemirujućeg dokumentarca o spisku izumrlih životinjskih vrsta i nestalih glečera.

Rođena i odrasla na Zapadnoj obali Kanade, igračica i koreograf Kristal Pajt je bila deo Baleta Britanske Kolumbije u kom je kreirala svoj prvenac 1990, i Forsajtovog “Baleta Frankfurt” .

Od tada je stvarala koreografije za Holandski teatar igre, Kulberg balet, Balet Frankfurt, Nacionalni balet Kanade, Džez balet Montreala (stalni koreograf, 2001-2004), kompaniju Cedar Lake, Alberta balet, Balet pariske Opere.

Pajt je pridruženi koreograf Holandskog teatra igre i takođe pridruženi umetnik Nacionalnog umetničkog centra Otave.

Svoju trupu “Kidd Pivot” ona je osnovala 2001. godine i tako nastavila da stvara i nastupa u svojim komadima. Danas kompanija gostuje u zemlji i svetu, izvodeći najtraženije predstave: “Tamne materije”, “Izgubljena borba”, “The You Show”, “Tempset Replica”, “Betroffenheit”, a Pajt je dobitnica i tri Nagrade “Lorens Olivije”.

U predstavi “Figure u izumiranju (1.0.)” kreatori su Kristal Pajt i Simon MekBarni, dok su saradnici Lukas Krandal i Ander Zabala, na muziku Ovena Beltona, i odlomke teksta iz dela Why Look at Animals? (2009) Džona Bergera.

Premijera je održana u teatru Amare u Hagu 2022. godine.

Holandski teatar igre (NDT) je jedna od vodećih svetskih trupa savremene igre, čije je sedište u Hagu, dok nastupi za međunarodnu publiku uspevaju da okupe 150.000 posetilaca godišnje u Evropi, Americi, Aziji i Australiji.

Izvor: RTV.rs, Tanjug
Foto: SNP