Početna Kultura Izložba “Fotografije Gavrila Principa i Mlade Bosne” i promocija knjige Vladana Čalije...

Izložba “Fotografije Gavrila Principa i Mlade Bosne” i promocija knjige Vladana Čalije u Prometeju

0

Izdavačka kuća “Prometej” u saradnji sa istoričarem dr Milošem Vojinovićem vas poziva da za Vidovdan u galeriji “Prometej” (Svetozara Miletića 16, Novi Sad) posetite dokumentarnu izložbu “Fotografije Gavrila Principa i Mlade Bosne” i promociju knjige Vladana Čalije “Sarajevski atentat – zapažanja”.

Ovo je, koliko je nama poznato, prvi pokušaj da se na jednom mestu predstavi sveobuhvatno fotografsko svedočanstvo povezano sa Gavrilom Principom i Sarajevskim atentatom. Ova izložba ne predstavlja samo arhivistički poduhvat, već analizom svih sačuvanih fotografija činimo pokušaj da ponudimo odgovore na nekoliko pitanja: U kojim okolnostima su nastajale fotografije? Kako su nastajale i zarad kakvih potreba? Šta nam govori izuzetna potreba da se “vidi” Princip? Da li fotografije dopunjavaju ili opovrgavaju postojeća znanja nastala na osnovu pisanih izvora?

Svečano otvaranje izložbe zakazano je za 28. jun od 19 časova.

U pogramu učestvuju: Miloš Vojinović, Vladan Čalija, Miodrag Kuzmanović, Bogdan Injac i Zoran Kolundžija.

Miloš Vojinović:

“U trenutku kada je Gavrilo Princip povukao obarač, ‘Mlada Bosna’ je zauvek napustila anonimnost. Grupa bosansko hercegovačkih anti-habzburški raspoloženih đaka i studenata postala je objekat znatiželje o kojem su, usled nesagledivih posledica njihovog čina, mnogi želeli da znaju sve što se znati može. Događaji iz Sarajeva nezaobilazni su sastojak svake istorije Balkana, Evrope i sveta u 20. veku. Pored toga, fotografije povezane sa atentatom – bilo da se radi o fotografijama atentatora ili onima nastalim tog sudbonosnog dana – stekle su snažno mesto u istorijskoj svesti. Prolaskom vremena one ne gube na značaju. Štaviše, izgleda kao da postaju važnije.”

O knjizi “Sarajevski atentat – zapažanja”

Knjiga sadrži 16 priloga koji se odnose na pitanja oko Sarajevskog atentata, temu kojom se Vladan čalija bavi više od decenije. Zanimljivo je da autor nije istoričar akademskog zvanja (dimplomirani je pravnik), međutim, višegodišnji pasioniran, ali temeljan pristup istraživanju/izučavanju brojnih pitanja oko ovog istorijskog događaja, stvorio je osnov i želju za pisanjem ovih osvrta. Knjiga nije pisana kao monografija, koja bi ovo pitanje studiozno, obradila uslovno rečeno u celini, već predstavlja zbirku radova koji obrađuju samo neka od pitanja oko ove teme, a za koja je autor verovao da može ponuditi nešto novo, ili ono o čemu je malo pisano.

Ulaz je slobodan.

Foto: Promo