Početna Kultura Izložba “Iz geometrije vremena – kvadrati od prašine” pred Novosađanima

Izložba “Iz geometrije vremena – kvadrati od prašine” pred Novosađanima

0

Milorad_Jovanovic_Pop

Umetnik Milorad Jovanović Pop predstaviće novosadskoj publici radove iz ciklusa “Kvadrati od prašine”, koji su nastali u poslednje dve godine.

Slike predstavljaju spoj srednjevekovnog freskopisa i apstraktnog ekspresionizma.

Izložbu će večeras u 19 časova, u Muzeju Vojvodine, Dunavska 35, otvoriti Dragana Garić, kustoskinja i istoričarka umetnosti:

Na ovim ranim Jovanovićevim platnima naziru se ljudske figure tako da govorimo o figuraciji, ali ovo je naslikani svet na rubu apstrakcije – sanjiv i ranjiv. Sa druge strane, ciklus radova pod nazivom “Kvadrati od prašine”, nastao je u poslednje dve godine po povratku Jovanovića iz Njujorka i u potpunosti je apstraktan. Svaki nagoveštaj figuracije je nestao sa ovih slika i ustupio mesto bogatoj fakturi bojenog sloja, kao i trodimenzionalnim gipsanim delićima koje umetnik aplicira na dvodimenzionalnu površinu. Na padinama Fruške Gore, u sremskom selu Remeta, nalazi se umetnikov atelje, u kome je on našao neophodan mir. Na seriji radova pod nazivom “Kvadrati od prašine” pažljivi posmatrač može da uoči spoj našeg srednjevekovnog freskopisa i apstraktnog ekspresionizma, kao tipično američke moderne umetnosti oličene u pokretu proslavljenom pedesetih godina prošog veka. Na dvodimenzionalnu površinu platna, Jovanović fiksira trodimenzionalne komadiće gipsa na kojima su intenzivno žute linije i krstovi kao univerzalne forme jedinstva vertikale i horizontale. Tako slike iz ovog ciklusa gotovo trepere vođene orkestrom kratkih poteza žute, crvene ili plave u prvom planu i pastelnih nijansi u pozadini. Taj ritam osnovnih boja na podlozi za freskopis asocira na neuredni apstraktni poentilizam.

Milorad Jovanović Pop rođen u Beogradu, 1948. godine, slikarstvo je studirao u Herceg Novom i Dubrovniku. Usavršavao se u Rimu, Amsterdamu i Parizu, a od 1989. u Njujorku.

Izlagao je u prestižnim galerijama kako u Srbiji tako i u zemljama u okruženju, Evropi i Americi.

Autor: NSHronika.rs
Foto: Promo / Milorad Jovanović Pop