Početna Kultura Izložba projekta “Pomeraj u kôdu” u Galeriji SULUV

Izložba projekta “Pomeraj u kôdu” u Galeriji SULUV

0

Izložba projekta “Pomeraj u kôdu” biće otvorena večeras, 25. septembra, u Galeriji SULUV.

Otvaranje izložbe je u 20 časova, a postavka se može pogledati do 6. oktobra.

Projekat realizuje Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine kroz program Novih umetničkih praksi i platforme S”MIC. pokretna forma”. Program novih umetničkih praksi Udruženja ima za cilj afirmaciju novomedijske umetničke prakse, kao i osnaživanje produkcijskih kapaciteta u toj oblasti. SULUV kroz “SMIC.” oznaku realizuje potprojekte: “SMIC. pokretna forma”; “Art Body Art, Pomeraj u kôdu”.

Podržavajući umetničke izraze koji zastupaju interdisciplinarni pristup, “SMIC.” otvara polјe za medijske instalacije i prostorna rešenja koji na cilјan način prenose kompleksne sadržaje i omogućavaju da se informacije dožive. Istovremeno, podstiče se i kritičko sagledavanje pokretačke uloge tehnologije u nastajanju novih umetničkih formi. “SMIC.” je koncipiran da kroz multimedijalne umetničke jezike istražuje, podstiče i razvija umetničke prakse koje se bave fenomenom pokreta.

Projekat “Pomeraj u kôdu” baziran je na istraživanju slike digitalnih medija. Tema u tehnološkom smislu je kôd koji u sadržaju emituje neku vrstu ne/uočljivog procesa (КOD-a), pokreta delovanja koje je na granici vidljivog, intuitivnog, doživljenog. Кôd, kao simbol, koji sugeriše na kretanje forme i oblika, zvuka, svetla, boje… kojim se omogućuje kretanje, akcija, interakcija, pretvaranje jednog oblika komunikacije u drugi. Projekat je koncipiran u istraživanju minimalnih pokreta (kretanja) unutar koda digitalnog zapisa. Funkcionisanje pokretne slike zadato je putem određenih kodova, programiranih zapisa, senzora i sl. Različitim tehnološkim i medijskim procesima ovi pokreti su određeni, pozadinskim osvetljenjem, ekranskim prikazom, koloritom, šumom i sl.

Ovo istraživanje se oslanja na polje novo-medijskih umetničkih praksi i usmerava na široku primenu i društvenu potrebu kreativnosti i stvaralaštva omogućenu svima.

Istraživanje se odvija kroz timski rad autora, učesnika u posmatranju, analizi i likovnim rešenjima percipiranih iz ekranske (digitalne) slike. Upravo ovaj sadržaj i opažanja usmerava autore da se u svojim višemedijskim realizacijama oslone na isticanje nevidljivih i vizibilnih svojstava digitalnog pokreta i sadržaja. Uspostavlјanjem relacija između različitih umetničkih kategorija, projektom se otvora polјe eksperimentalnog istraživanja, s fokusom na interaktivnosti, interdisciplinarnosti i novim tehnologijama u ostvarivanju umetničkih radova.

Realizacija projekta odvija se u saradnji sa Akademijom umetnosti Novi Sad, u kojoj su uključeni studenti i profesori u timskom ili samostalnom radu (učesnici/e): Nađa Balać, Miloš Fath i Ivana Tomanović, Katarina Stević i Marko Dokić, Sara Mladenović, Dunja Berar, Jelena Ostojić i Dimitrije Despotovski, Viktorija Semi, Mirjana Milovanović.

Izvor: 021.rs
Foto: SULUV