Početna Kultura Izložba “Simboli državnosti na etnološkim predmetima” u Muzeju Vojvodine

Izložba “Simboli državnosti na etnološkim predmetima” u Muzeju Vojvodine

0

Povodom Dana državnosti u petak, 12. februara u 12 časova u malom izložbenom salonu Muzeja Vojvodine u Dunavskoj ulici broj 35, otvara se izložba: „Simboli državnosti na etnološkim predmetima”.

Na izložbi će biti predstavljeni predmeti iz Zbirki Etnološkog odeljenja Muzeja koji su nastali na teritoriji Vojvodine i to u periodu od 1870. do početka Drugog svetskog rata, a većina u periodu vladavine Austrougarske monarhije kada je srpska trobojka bila zabranjena i kada nije bilo poželjno isticanje srpskog porekla.

Iako je isticanje nacionalnih obeležja u pomenutom periodu bilo rizično, na osnovu izloženog materijala vidimo da su tkalje, vezilje i drvorezbari, ipak svoje rodoljublje pretočili u koristan i upotrebljiv predmet, predmet koji je bio veoma važan u životu ondašnje čovekove zajednice.

Autorka izložbe je Ljiljana Trifunović, etnološkinja i muzejska savetnica, a na otvaranju izložbe govoriće Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i direktorica Muzeja Vojvodine mr Tijana Stanković Pešterac.

Više informacija o samoj izložni možete dobiti na sajtu muzeja Vojvodine.

Izvor: Nsuzivo.rs
Foto: NSHronika